Редовната консумация на аспержи може да предпази сърцето от сериозни здравословни проблеми, включително и инфаркт, съобщи сайтът Medical News Today. Учените обясняват този ефект с факта, че не особено популярният у нас зеленчук е лидер по съдържание на фолиева киселина. Тя предотвратява натрупването на една аминокиселина в организма, наречена хомоцистеин. Доказано е, че при хора с високо ниво на хомоцистеин рискът от сърдечносъдови заболявания е по-голям.

Още едно здравословно предимство на аспержите е, че те са много богати на фибри, които активно се борят с отлагането на холестерола в кръвоносните съдове, а това понижава опасността от високо кръвно налягане.

Аспержите съдържат и други полезни вещества като витамините А, В, С, Т, К, мед, манган, магнезий, каротин, тиамин. Благодарение на този състав зеленчукът регулира съсирването на кръвта, предотвратявайки образуването на тромби.

Освен това аспержите съдържат и аспарагин – вещество, което понижава кръвното налягане и укрепва сърцето.

Сподели във Facebook