Хората, които се придържат към правилата на здравословното хранене, отдавна са включили аспержите в менюто си. И с пълно основание. Аспержите са отличен източник на фибри, витамините А, С, Е, В и К, както и на фолиева киселина, селен, мед, манган, калий и други минерали.

Според диетолозите аспержите влияят положително върху храносмилането, подобрявайки чревната микрофлора, понижават и нивото на холестерол в кръвта. При редовната им употреба се намалява рискът от заболявания на бъбреците, защото съдържат калиеви соли, които препятстват образуването на камъни. Влизащият в състава на аспержите аспарагин понижава кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове и укрепва сърдечния  мускул.

Експертите съветват хората да употребяват аспержи при онкологични заболявания и за профилактика на преждевременното стареене. Препоръчват се и на бременни жени, защото помагат за нормалното развитие на плода.

В 100 грама аспержи се съдържат само 20 калории, което ги прави идеален продукт за хората, които искат да отслабнат.

.

Сподели във Facebook