Преди време банани се появяваха в магазините само на Нова година, но вече са достъпни през всички сезони. Според специалистите те са един от най-полезните плодове особено през студените месеци. С какви здравословни проблеми ще ни помогнат да се справим:

Депресия

Бананите са най-приятният начин да се преодолее депресията. Специалистите препоръчват да се употребяват по-често особено през есенно-зимния период, когато намалява светлата част на деня, времето е мрачно и облачно, а това влошава настроението, отнема енергията и увеличава риска от депресия. Бананите съдържат триптофан – аминокиселина, която при попадане в организма се превръща в серотонин – хормона на щастието.

Повишено кръвно налягане

Бананите трябва да станат част от менюто на хората с повишено кръвно налягане, както и със сърдечносъдови проблеми. Според учените белтъчините в тези плодове предпазват от инфаркт и инсулт.

Дефицит на желязо

За хората с понижено ниво на хемоглобин бананите са незаменим продукт, защото са не по-малко богати на желязо от ябълките.

Лошо настроение

Ако настроението ви не е на висота, изяжте един банан. Той нормализира нивото на захар в кръвта, защото съдържа витамин В, който успокоява.

Язва

Днес трудно може да се намери човек, който да няма никакви проблеми със стомашно-чревния тракт. Причината е, че съвременните хора често употребяват нездравословни храни, а това може да доведе до язва. А бананите са идеална профилактика, твърдят гастроентеролозите.

Киселини

Наситените с празници зимни месеци често водят до преяждане, а резултатът са киселините. Въпреки че има много начини за справяне с тях, един от най-ефективните е употребата на банани.

Сподели във Facebook