Здраве

12 Февруари 2018

Петър Галев

Българското научно дружество по неврология, което обединява специалистите, работещи в тази област у нас, организира конференция за диагностиката и лечението на мозъчните инсулти.

Форумът беше открит от акад. проф. Иван Миланов, председател на неврологичното дружество и директор на университетската болница „Св. Наум“ в София. Присъстваха проф. Параскева Стаменова, както и невролози от цяла България. Гост на събитието беше проф. Валерия Касо – президент на Европейската асоциация по инсулти.

Водещите специалисти се обединиха около няколко основни извода, които са валидни не само за България, но и в световен мащаб:

  1. Исхемичният инсулт е сред водещите заболявания, които причиняват тежка инвалидност и преждевременна загуба на живота в развитите държави;
  2. Заболяването се причинява от комплекс от фактори, част от които могат да бъдат успешно контролирани: артериална хипертония, атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване и обездвижване, предсърдно мъждене, тютюнопушене.
  3. Често инсултът не се разпознава от пациента и близките му, които търсят помощ със значително закъснение. Това драматично намалява шансовете за успешно лечение. Признаците на инсулта са бързо настъпила слабост в едната половина на тялото; неясен или невъзможен говор, изкривавяне на лицето, нарушения в равновесието; промени в зрението.
  4. Инсултът е изключително спешно състояние! Мозъчните клетки загиват по-бързо от сърдечните клетки, когато сърцето бъде поразено от инфаркт.
  5. Единственото реално лечение на инсулта е възможно най-бързото приложение на тромболиза (най-късно до 3.5 ч. от появата на симптомите) във високоспециализиран център. Тромболизата е метод на лечение, при който специално лекарство – тромболитик се инжектира венозно с цел да „разтвори“ тромба, запушил кръвоносен съд, снабдяващ мозъка с кръв. Навременното възстановяване на кръвообращението е единственият начин да не се стигне до загуба на функционални възможности на тялото – движение, хранене и др., както и загуба на интелектуални способности.
  6. Медицинската помощ при инсулт извън тромболизата е свързана с поддържане на жизнените функции, рехабилитация и стимулиране на незасегнатата мозъчна тъкан да поеме част от функциите на загиналата част от мозъка. Всички тези мерки обаче не могат да доведат до пълно физическо и психическо възстановяване.
  7. Всеки гражданин трябва да разпознава признаците на инсулта и да търси помощ за своите близки в най-близкия специализиран център, в който може да се приложи тромболиза. Такива центрове има в цяла България и те са постигнали реални резултати с този метод на лечение.

 

Сподели във Facebook