Здраве

23 Декември 2022

Животът днес

Спазване на безглутенова диета от здрави хора не е полезно, показа ново изследване на учени от Редингския университет, Великобритания, съобщава изданието Gastroenterology.

За да стигнат до този извод, специалистите провели проучване с участието на здрави доброволци, които разделили на две групи. В началото на експеримента всички спазвали безглутенова диета. След това в продължение на две седмици едната група продължила да се храни с продукти без глутен за разлика от втората.

Лекарите оценявали проявата на симптоми от страна на стомашно-чревния тракт при всички участници в изследването. Оказало се, че при „глутеновата“ група няма никакви странични ефекти в сравнение с „безглутеновата“.

„Очевидно е, че глутенът неоправдано играе ролята на лоша съставка в храните, въпреки че съдържащите го пълнозърнести продукти са много важни източници на белтъчини, фибри и микроелементи“, коментират авторите на изследването. Те напомнят, че безглутеновата диета е задължителна за пациенти с определени заболявания.

Учените опровергаха твърдението, което напоследък все повече се разпространява, че глутенът е вреден абсолютно за всички.

Сподели във Facebook