Специалисти ще приемат в глаукомния кабинет на 4-ия етаж на Клиниката по очни болести от 14:00 до 18:00 часа. Необходимо е предварително записване на тел. 02/923 0 415 всеки делничен ден от 8:30 до 13:30 часа. Направление по НЗОК не се изисква.

Инициативата е по повод Световната седмица за превенция на глаукомата, която се провежда от 12 до 18 март 2017 г. На 15 март в аула „Янко Добрев“ на II хирургичен блок на УМБАЛ „Александровска“ специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта организира и очното отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ – Пловдив. Благотворителната инициатива ще продължи 3 седмици – от 13 до 31 март, съобщи завеждащият отделението д-р Димитриос Власиадис.

Прегледите ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане с модерни безконтактни тонометри. Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел. 0879 097 074.

Всички пациенти, които имат болки в областта на очите, главата и слепоочието, сълзене, сърбежи, замъгляване и зачервяване, е добре да потърсят консултация със специалист, препоръча д-р Власиадис. Скринингът е задължителен и за хора с вродени очни заболявания, както и наследствено обременени, в чиито фамилии е имало болни от глаукома.

По данни на Българското глаукомно дружество между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, но само половината от тях знаят, че са болни, и се лекуват. През 2013 г. броят на хората с глаукома в света (на възраст 40-80 г.) се оценява на 64,3 милионна. Очаква се да нарасне до 76 милиона през 2020 г.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап - и на централното зрение.

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца.

Сподели във Facebook