Биолози от САЩ откриха в мозъка на лабораторни мишки особена група нервни клетки, управляващи дейността на „програмата за стареене“ и успяха да забавят процеса на износване. Учените постигнаха това, като вкараха в тази част от мозъка стволови клетки, съобщава Nature.

„Ние открихме, че броят на стволовите клетки в хипоталамуса постепенно намалява с течение на времето и това ускорява процеса на стареене. Както се оказа, последствията от този процес не са необратими. Като се заменят стволовите клетки или се добавят в мозъка молекулите, които те произвеждат, оже не само да се забави, но и да се обърне обратно стареенето на някои части на тялото“, се съобщава в статия, посветена на изследването.

Ключовата част от „програмата на стареене“ може би се крие в хипоталамуса, хормоналния център в мозъка на човека и на всички млекопитаещи. Учените откриха, че броят на стволовите клетки в мозъка на мишките остава стабилен, докато те не започнат да стареят. Преди всичко тези процеси засягат хипоталамуса, чиито запаси от стволови клетки започнали да намаляват на около десетия месец от живота им и това става за няколко седмици до официалното настъпване на старостта. Стволовите клетки изчезват на втората година, когато мишките започват да умират масово.

Сподели във Facebook