Тютюнопушенето е един от водещите фактори за преждевременна смърт в света. В България всяка година болестите, причинени вследствие употребата на цигари, убиват близо 17 хил. души.

 Това съобщи ръководителят на Офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила по време на пресконференция във връзка със Световния ден без тютюн – 31 май, който тази година преминава под мотото „Здраве за белите дробове без тютюн“.

Д-р Сила беше категоричен, че СЗО ще подкрепи изцяло усилията на държавата и неправителствените организации за повишаване осведомеността на обществото относно вредните последици от употребата на тютюневи изделия.

В рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. Министерството на здравеопазването ежегодно провежда

информационни кампании за вредата от употребата на тютюневи изделия

Акцентът на Световния ден без тютюнев дим тази година е поставен върху тютюнопушенето и белодробното здраве. В тази връзка МЗ, съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Столичната община, организира прегледи за пушачи, включително и на бездимни цигари.

Тази година за първи път кампанията се провежда в три града в страната – София, Благоевград и Враца, като

всеки напълно безплатно ще може да изследва състоянието на белите си дробове

- посочи зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тази година интересът към инициативата за безвъзмездни прегледи на пушачи е много голям, като списъците в София са запълнени за месец юни. Прегледите във Враца ще се провеждат на 13.06.2019 г., а в Благоевград - на 21.06.2019 г. Кампанията ще продължи до края на годината през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември.

Всеки, който желае, може да посети някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции в страната.
Повече информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето (тел. 0700 10 323).

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook