Здравословното състояние на хората, които живеят близо до море, е по-добро. До този извод стигнаха учени от университета в Хонконг. Те предполагат, че психиката оказва влияние върху физиологията.

Специалистите наблюдавали голям брой жители на Хонконг, които живеели на крайбрежието и установили пряка връзка между близостта до морето и здравословното им състояние. Оказало се, че при хората, от чиито прозорци се открива гледка към морето, редица показатели са по-добри в сравнение с тези, които не могат да се похвалят с такова изложение на жилището си. Близостта до морето понижавала риска от депресия, от много други заболявания и укрепвала самочувствието им.

Това е първото подобно изследване, проведено в Азия. В него са участвали над 1000 души, които посещавали центровете за профилактика на рака. 80% от тях били над 50-годишна възраст, защото те са основните посетители на такива профилактични центрове.

Авторите на изследването твърдят, че получените от тях резултати са още едно потвърждение за благотворното влияние на природата върху здравето. Близостта до естествени водоеми има положителен ефект върху хората от всички възрасти. Гледката към морето има успокояващо въздействие върху психиката, което е много важно при огромния стрес, на който са подложени обитателите на мегаполисите.

Сподели във Facebook