Бобът и лещата понижават „лошия” холестерол
Една порция боб, грах, леща или нахут дневно понижава „лошия” холестерол и съответно намалява опасността от сърдечносъдови заболявания. Такива са резултатите от канадско изследване. Авторите му от болницата „Сейнт Майкъл” в Торонто са установили, че всекидневната консумация на варива понижава липопротеините с ниска плътност (LDL), известни като „лош” холестерол, с пет процента. Това на свой ред се изразява в намаляване с между пет и шест процента на риска от сърдечносъдови заболявания.
Специалистите напомнят, че бедните на мазнини и богати на протеини, витамини, минерали и фибри варива имат нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват бавно, като освобождават енергията си по един постоянен начин. Така бобовите растения дават по-продължително усещане за ситост.