Здраве

26 Август 2013

1638

Животът днес

Болниците се опитват да пестят на гърба на пациентите

Илияна АНГЕЛОВА

Диагнозата „рак” сама по себе си е шок за всеки човек. В допълнение у нас онкоболните са принудени да водят тежки битки с недружелюбната здравна система, която им осигурява уж безплатно лечение. Наскоро например пациент е бил принуден да заплати със собствени средства (4800 лв.) лекарството си, тъй като при поредната процедура от курса за вливане в университетската болница „Света Марина” във Варна не разполагали с него. Това съобщи директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова, цитирана от Кредоуеб (credoweb.bg), новата платформа в интернет, насочена към лекари и пациенти.

Проблемите на 60-годишния мъж обаче не свършват дотук, наскоро липсвал и втори медикамент от назначената му терапия. Ето и още от неговото писмо: „Последното, шесто вливане трябваше да е на 2 август. То не беше направено, тъй като от болницата казват, че НЗОК не заплаща лекарствата. Това е за единия препарат. По време на четвъртото вливане на другия препарат пак нямаше лекарства. Принуден бях да заплатя сам за тях, прилагам и фактура за 4800 лв. Смятате ли, че поради несъвършена или зле свършена от някого работа пациентите трябва да плащат подобни колосални суми? Какъв е редът за възстановяване на сумата?”.

В момента в болничната аптека има всички необходими лекарства, но ще направим проверка по случая, увериха от „Св. Марина”.

В касата се очертава сериозен дефицит на средства към края на 2013 г. – над 100 млн. лв. Близо 35 млн. лв. не достигат за лекарствата. Въпреки това НЗОК заяви категорично, че няма да спре да плаща за онкопрепарати.  Контролът обаче ще бъде затегнат. На фона на намалелите средства, усвоени от болниците през август – 140,6 млн. лв., или с 3 млн. по-малко, отколкото през юли, разходите за онкомедикаменти са нараснали от 12,8 на 16 млн. лв.

„Ще изпратя контрольори в болница „Света Марина”, защото имаме сигнали и от други пациенти”, увери д-р Тодорова. Тя обеща експертите на касата да влязат и в други лечебни заведения, където приемат онкоболни. Причина са купищата жалби за проблеми с лекарствата и разкарване на пациенти заради желанието на болниците да спестят пари. 

Освен това болници си позволявали да пращат пациентите си при джипитата с указание те да им издадат направления за изследвания за целите на болничното обслужване. Това е неправилно, защото касата плаща на болниците за тези изследвания, уточни д-р Тодорова.

Това е една от причините талоните при джипито все да не достигат. „Представяте ли си какво е един онкоболен да обикаля на 35 градуса жега, джипито да му казва, че няма талони... Хората ни звънят и питат: Какво да правя, когато на определена дата имам вливане, кой ще ми направи изследванията?”, коментира д-р Тодорова. Когато от НЗОК попитали Националната онкологична болница кой извършва тези изследвания на пациентите, оттам признали, че всъщност те трябва да ги извършват. Жалбите на пациентите обаче сочат друго.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 65