Здраве

8 Февруари 2020

Животът днес

Босилекът вече и у нас стана много популярен, използва се масово в кулинарията, но според учените той е и едно от най-здравословните растения. Ако го включите в менюто си, ще осигурите на организма си витамини, минерали и антибактериални вещества.

Босилекът е източник на редкия витамин К, който има ключово значение за съсирването на кръвта. Две супени лъжици от зелената подправка обезпечават 29% от необходимата дневна норма на този витамин. Босилекът е богат още на витамин А, както и на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Това помага да се предотврати окисляването на холестерола в кръвта и е добра профилактика срещу атеросклероза, сърдечносъдови проблеми и инсулт. А сдържащият се в босилека витамин С поддържа имунната система. Подправката е богата още на желязо, калций, манган, магнезий и калий.

Босилекът има антибактериални свойства, съдържа и флавоноиди. Етеричните масла в него предпазват организма на клетъчно ниво и ограничават растежа на вредните бактерии, затова действат като натурални антибиотици. Едно от тези масла – евгенол, блокира дейността на опасен фермент и прави босилека идеално средство за борба с хроничните възпаления.

Сподели във Facebook