Ако бъдещите майки включат ядки в менюто си, вероятността да родят умно дете е много по-голяма. До този извод стигнаха испански учени, които проведоха изследване с участието на 2 200 майки и техните деца и установиха, че ако през първия триместър на бременността жените хапват по 30 грама ядки три пъти в седмицата, то наследниците им ще покажат по-високи резултати на тестовете за интелигентност. Причината според специалистите е в съдържащите се в ядките фолиева киселина и важни мастни киселини, които се натрупват в мозъка.

Това е първата научна работа, изследваща връзката между употребата на ядки по време на бременността и неврологичното развитие на детето в дългосрочна перспектива.

Жените, участвали в изследването, употребявали различни ядки, включително бадеми, фъстъци, кашу и орехи. Оказало се, че полезните им компоненти се натрупват в мозъка и особено в тази негова част, отговаряща за паметта и интелекта.

Сподели във Facebook