Здраве

21 Февруари 2018

credoweb bg

С д-р Ирен Цочева , ръководител Направление за лечение на деца с остри респираторни заболявания на възраст от 2 до 18 години, Клиника по детски болести в Александровска разговаря в CredoWeb Илияна Ангелова.

Д-р Цочева, отмина ли грипната вълна и усложненията, свързани с нея?

Пикът на грипната вълна продължи около 3 седмици и беше много интензивен. В момента в клиниката имаме няколко пациенти с пневмония след грип. Наблюдаваме и доста инфекции с респираторно-синцитиален вирус (RSV). Очакваме в спектъра на респираторните патогени в края на зимата и много други вируси, поради влажното време и малко по-високите температури. Не само грипът, но и човешкият пневмовирус се асоциират с пневмонии.

Грип-симптоми и лечение

Лечението на вирусните инфекции в началото е със симптоматични средства за понижаване на температурата, когато тя е над 38 градуса, и детето е отпаднало. Независимо от фебрилитета в първите дни не е необходимо започване на антибиотично лечение. Родителите трябва да следят дали детето връща своята обичайна жизненост и бодрост в периодите без температура. В такива моменти нито едно болно дете не се храни с апетит, затова наблягаме на течностите. Ако детето стане вяло и само лежи на ръцете на майка си, трябва да се търси по-активно медицинска помощ и да се мисли за възможно усложнение.

Трябва ли да се правят определени изследвания, преди да изпишете антибиотик?

Добре е преди назначаване на антибиотично лечение да има изследване поне на кръвна картина с С-реактивен протеин. Може да се вземе проба от храчка за антибиограма. Така, ако се наложи смяна на лекарствата, ще сме наясно с нещата. Може да се изчака до 3-5 дни и ако състоянието на детето не се влошава, то остава на симптоматична терапия. Най-добре е пациентът да се справи сам с инфекцията. Това укрепва имунитета и му дава сили за справяне със следваща инфекция.

Може ли да се разграничи вирусната от бактериалната инфекция по симптомите и какво трябва да знаем за продължителната кашлица - прочетете в цялото интервю с д-р Цочева в CredoWeb

 

Сподели във Facebook