Здраве

18 Февруари 2014

1929

Животът днес

Бързата реакция предпазва от грипните усложнения


Д-р Анелия Гоцева, специалист по инфекциозни болести в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров”, София

Традиционно, както всяка година, грипната вълна не ни подмина, като епидемичната обстановка у нас е динамична. Въпреки че се отчита постепенно намаляване на общата заболеваемост, вече има и регистрирани няколко смъртни случая в различни градове. В сравнение с предходната година заболеваемостта през 2014 г. е 2,5 пъти повече.

Ще напомним, че грипът е най-широко разпространеното инфекциозно заболяване в световен мащаб. Ежегодно се регистрират грипни епидемии със зимна сезонност. През тази година доминиращият грипен вирус е тип А и в по-малка степен тип В. Най-засегнатите групи от населението са малките деца, юношите и хората в работоспособна възраст, които осъществяват почти всекидневни контакти в колективи. Това обяснимо води до епидемично разпространение на заболяването, което се отличава с висок контагиозен индекс (заразяемост) и въздушно-капков механизъм на предаване.
И през настоящия сезон протичането на грипа е типично - с подчертано остро, внезапно начало, с висока температура, общо неразположение, болки в гърлото, хрема, продължителна суха кашлица, главоболие и изразена отпадналост. 

Най-честите усложнения са от страна на дихателната система – пневмонии (вирусна или вирусно-бактериална), ларинготрахеобронхити, отит. Възможни са и усложнения от страна на други органи и системи, включително тежко, понякога и за часове, протичане с летален изход. За развитието на усложнения играят роля различни групи фактори, като имуносупресия, възраст, наличието на преморбиден терен, забавено или неправилно проведено лечение и др. Особено уязвими са кърмачетата и хората в напреднала възраст с подлежащи хронични заболявания, при които вероятността да настъпят усложнения е по-голяма.

Хората трябва да знаят, че не бива да прибягват към самолечение и при наличие на грипоподобни симптоми незабавно да се обърнат за консултация към лекар специалист. Навременните диагноза и терапия имат отношение към прогнозата на заболяването.

Особено важно е лечението да започне максимално рано, още при поява на първите симптоми, с утвърден в клиничната практика противовирусен препарат, какъвто е например римантадин хидрохлорид. Лечебният курс е 5-дневен в съответния дозов режим. Това противовирусно средство може да бъде приложено и с профилактична цел в епидемичния сезон при контакт с болен за период до 30 дни. Добрата медицинска практика изисква римантадин хидрохлорид, както и другите известни противовирусни препарати да бъдат назначавани след преглед от лекар. Приемането на антибиотици в началото на заболяването е неоправдано и предписването им се налага единствено при развитие на вторична бактериална инфекция, която може да бъде установена след преглед от лекар и при направени съответни изследвания. След преболедуване от грип се създава типово специфичен и непродължителен имунитет.

Грипът е сериозно заболяване и не бива да бъде подценяван, защото в определени случаи може да доведе до усложнения, които носят сериозен риск за здравето. Адекватната реакция изисква добра информираност на хората, правилен и навременен терапевтичен подход и противоепидемични мерки.


Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88