Здраве

6 Октомври 2020

Животът днес

Специалистите съветват всеки ден да се употребяват минимум 500 мг витамин С. Това понижава „лошия“ холестерол и триглицеридите в кръвта, както и риска от сърдечносъдови заболявания, което гарантира дълголетие.

А най-добрият източник на този витамин през есенния сезон са шипките. Затова и чаят от тях е много популярен, когато започват простудите. Тази напитка укрепва имунитета и обогатява организма с полезни елементи.

Шипките съдържат флавоноиди. Тези вещества регулират кръвното налягане и подобряват притока на кръв към сърцето. Продължителната употреба на шипков чай понижава нивото на захар в кръвта и предотвратява растежа на мастните клетки в черния дроб, затова намалява риска от диабет.

Благодарение на съдържащия се в шипките витамин А и ликопен (мощен антиоксидант) те подмладяват кожата, предпазвайки я от вредното влияние на слънчевите лъчи. Участват и в синтеза на колаген от организма.

Сподели във Facebook