Здраве

11 Август 2016

5160

Животът днес

Д-р Катя Тодорова е специалист по вътрешни болести и по гастроентерология и диететика с над 28-годишен стаж. Основните ѝ интереси са в областта на хепатологията (диагностика и лечение на чернодробните заболявания), жлъчната патология и болестите на стомаха.

Проблемите с черния дроб дълго време могат да останат неразкрити, защото в много случаи липсва изявена симптоматика. Затова съвременната медицина препоръчва да се правят профилактични изследвания за състоянието на този орган. Това важи най-вече за хората, които приемат продължително време медикаменти и особено комбинации от множество и най-различни лекарства, прекаралите различни вирусни инфекции, за работещите във вредна среда, хронично употребяващите алкохол. Препоръчвам преди пациентът да посети гастроентеролога, независимо дали за профилактичен преглед или по повод на оплаквания и съмнения за чернодробен проблем, да си направи един минимален пакет от лабораторни изследвания – с направление от личния лекар или платено. Става въпрос за кръвна картина и за двата чернодробни ензима АсАТ и АлАТ. Ако урината е необичайно тъмна, трябва да се даде проба и от нея, за да се изследват билирубинът и уробилиногенът. Когато тези изследвания се представят на специалиста, прегледът ще може да стане в рамките на едно посещение. Освен клиничния преглед много важно е и ехографското изследване на черния дроб, жлъчката и жлъчните пътища, както и на другите паренхимни коремни органи. Когато се установят отклонения в лабораторните показатели или при ехографското изследване, трябва задълбочено да се търси причината за тях, след което да се прецени от каква терапия има нужда. В някои случаи, основно за доказване на вирусни хепатити В и С, се налага да се направи чернодробна пункция. Това е едно от условията на НЗОК за включване на пациентите в програмата за съвременното и скъпоструващо антивирусно лечение. В много държави пункциите не се правят при постъпване в болница, а в амбулаторен порядък. Когато тази инвазивна манипулация се извършва от опитен специалист под ехографски контрол, не очакваме проблеми.

През последните години ми прави впечатление, че отново започнахме да откриваме пациенти с ехинококови кисти. Имаше дълъг период, в който ехинококозата беше ликвидирана, но сега заради изобилието от бездомни кучета в цялата страна отново този проблем е на дневен ред. Такива кисти могат да възникнат и в други органи – бъбреци, панкреас, далак. Най-често, когато изобщо има оплаквания, става въпрос за тежест, обриви и други алергични реакции. Повечето обаче ги откриваме случайно, което още веднъж доказва ползата от профилактичните прегледи.

Към мен често се обръщат пациенти с жлъчнокаменна болест с въпроса дали се налага да се оперират. Тази преценка е много индивидуална и трябва да се извърши в екип от гастроентеролог и хирург. При чести жлъчни кризи, възпаления на жлъчния мехур, пожълтявания на кожата и видимите лигавици операцията е методът на лечение. Ако няма възпалителен момент и кризи, дори при наличие на камък, особено ако е един и е голям, не е задължително да се прави операция.

Друг въпрос, който вълнува хората, е какъв е допустимият прием на алкохол, така че да не се увреди черният дроб, а и целият организъм. Като лекар не препоръчвам, ако някой не консумира алкохол, да започне да пие. А за пиещите всичко е строго индивидуално и толерантността зависи основно от равнищата на ензима алкохолдехидрогеназа. При всички случаи хроничната всекидневна употреба на концентрати значително увеличава риска от чернодробно увреждане, както и от други здравословни проблеми. Особено рискови да развият чернодробна цироза са хронично пиещите жени.

За записване на час за консултация с д-р Катя Тодорова: тел. 0888 713 390, Медицински център „Св. Анна-2“, ул. „Методи Кусев“ 37.

Сподели във Facebook