Употребата на здравословни продукти е най-добрият подарък, който можем да направим на черния си дроб. Поддържайки и стимулирайки пречистващите му функции, ние помагаме не само на него, а и на целия си организъм. Това е особено важно през пролетта, защото е известно, че менюто на хората през зимата е богато на не особено полезни мазнини и тежки храни.

Днес много продукти претендират, че са средства за пречистване на черния дроб, но за някои от тях науката е категорична. Кои са те:

Кафе и чай

Изследвания са доказали, че кафето предпазва черния дроб от заболявания, дори когато той не е в особено добро състояние. Кафето понижава риска от възпаления, цироза и рак. Според учените дозата трябва да бъде не по-малко от три чаши на ден. Зеленият и черният чай предотвратяват затлъстяването на черния дроб.

Грейпфрут

Два от основните антиоксиданти в грейпфрута – нарингенин и нарингин, могат да намалят възпаленията на клетките на черния дроб, както и количеството на натрупващите се мазнини в него.

Боровинки

Те съдържат антоциани, които също са антиоксиданти, които подобряват състоянието на черния дроб.

Грозде

Особено полезни са червените сортове, които са богати на ресвератрол. Той предпазва клетките от свободните радикали, предизвикващи рак. Семките на гроздето са много ефективни в борбата с неалкохолната стеатоза.

Сок от цвекло

Една от активните съставки на цвеклото – беталаин, действа като антиоксидант, който възпаленията в черния дроб и помага на неговата пречистваща функция.

Сподели във Facebook