Чернодробната стеатоза настъпва тихо

Как се появява чернодробната стеатоза, на какво се дължи и може ли да се предотврати развитието й до стеатохепатит? Как да не увредим с неразумен живот черния си дроб и как да му помогнем, ако вече сме го направили? На въпросите ни отговаря д-р Камен Данов, гастроентеролог в УМБАЛ „Александровска“, преподавател в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на МУ, София.

Чернодробната стеатоза е състояние, което не протича с болки, с някакви много сериозни оплаквания. Обикновено се установява при рутинно ехографско изследване по някакъв друг повод. Забелязва се, че черният дроб е с по-висока плътност, което се дължи на натрупването в него на мазнина. Ако тази констатация е съпроводена с промяна в лабораторните показатели на чернодробните ензими, вече може да се нарече стеатозен хепатит. Обикновено се установява, че такива пациенти имат някаква предиспозиция към диабет в семейството. Но в повечето случаи става въпрос за млади хора, които нямат изявени проблеми с кръвната захар.

Много често е налице леко повишен индекс на телесната маса, но все по-често се наблюдава при хора, които са с нормално тегло. И винаги става въпрос за активни, с изключително натоварено ежедневие хора, които нямат време да се хранят редовно, да обърнат внимание на режима си, хапват набързо, не спазват три основни хранения с две допълнително подкрепителни - петкратният прием е признат като най-добър хранителен режим. Месо трябва да се консумира не повече от два пъти в седмицата, два дни задължително трябва да са изцяло на растителна храна. Това е важна грижа за здравето на черния дроб, червата, стомаха. Някога хората са се хранили именно така, но традицията днес е нарушена.

За съжаление няма симптоми, по които може веднага да се разбере наличието на стеатозата. Примерно при заболяванията на стомаха има болка, дискомфорт, може да има киселини и човек веднага търси помощ. Същото е и при повечето заболявания на дебелото черво – има обезпокоителни признаци, кръв в изпражненията, слуз, нарушения в дефекацията и т.н. В този случай няма симптом, който веднага да насочи към проблема. Когато вече се развие стеатозен хепатит, човек чувства умора, сънливост, трудна концентрация - все симптоми, които не ни насочват към конкретно заболяване. Чернодробната стеатоза се засилва особено при редовната консумация на алкохол. А у нас мнозина имат навик, който в някои страни биха определили като битов алкохолизъм.

Хората трябва да се борят по някакъв начин със стреса, да се метаболизират хормоните, които го предизвикват. Единият път е активното движение, изминаване пеша по няколко километра всекидневно. Другият вариант да се елиминират тези хормони е чрез алкохол. И хората бързо установяват, че когато пият 50-100 грама твърд алкохол, се чувстват отпуснати. После се сяда пред телевизора... Когато разпитваме пациентите, се оказва, че при повечето става именно така – и то всекидневно. Такъв „режим“ неизбежно причинява и задълбочава стеатозата. И в крайна сметка продължителното наличие на стеатоза води до куп проблеми. Рано или късно се комбинира с някаква форма на инсулинова резистентност.

Много от тези пациенти страдат от сънна апнея. Затова трябва навременно да се взимат мерки по отношение на това увреждане. Първото е задължителна промяна в начина на живот. Режимът е от изключително голяма важност при тези пациенти – както хранителният режим, така и двигателният. Терапията неизменно включва медикаменти, подобряващи метаболизма на черния дроб. Такъв препарат е примерно Хепасейв, базиран на растителна основа, на определени природни съставки, които стимулират клетките на черния дроб и подобряват метаболизма му. Тоест клетката, освен че ще бъде по-стабилна, ще работи и по-бързо.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 100