Офталмолози от Лондон доказаха, че ако хората гледат червена светлина по три минути на ден, това може значително да подобри зрението им, защото митохондриите в ретината се „презареждат“. Учените съобщиха за откритието си в списание Journal of Gerontology: Biological Sciences.

Факт е, че продължителността на живота се увеличава по целия свят, което е причина все повече хора да страдат от влошено зрение. А около 40-годишна възраст броят на митохондриите, които обезпечават енергията в клетките на ретината, намалява. Най-активни потребители на тази енергия са фоторецепторите, затова те първи пострадват.

„С възрастта зрението значително се влошава, особено когато сте на повече от 40 г. Чувствителността на ретината и цветното зрение постепенно се влошават, а със стареенето на населението това се превръща във все по-важен проблем“, съобщиха учените. Те проведоха изследване с участието на доброволци на възраст от 28 до 72 г. без очни заболявания. Оказало се, че червената светлина не оказва влияние върху по-младите хора. Съвсем различна била ситуацията при участниците в експеримента, които били на 40 и повече години. При някои от тях способността да разпознават цветовете се подобрила с 20%. Това се отнасяло най-вече за сините части на спектъра. Известно е, че възприемчивостта към тях страда най-много с напредването на възрастта.

Изследователите се надяват откритието им да помогне на много хора, защото терапията може да се провежда и в домашни условия. За да се постигне необходимият ефект, са необходими само три минути, твърдят учените.

Сподели във Facebook