Здраве

1 Декември 2017

Животът днес

Експерти от университета в Копенхаген доказаха, че чесънът действително е много полезен в битката с бактериите и инфекциите. Той съдържа съединението аджоен, което разрушава структурата на колониите от резистентни бактерии и позволява на антибиотиците отново да бъдат ефективни, съобщава Daily Mail.

Съединението е враг на бактериите, защото се намесва в дейността на гена, който им е необходим, за да се прикрепват към тъканите на човека. Освен това без този ген бактериите не могат да се възпроизвеждат.

Аджоенът може да се използва за лечение на кистозна фиброза и хронични рани при болни от захарен диабет, ефективен е срещу златистия стафилокок. Въпреки че съединението не унищожава бактериите, то не им позволява да общуват помежду си, с което пречи на размножаването им. В резултат антибиотиците и имунната система могат активно да се включат в борбата с патогените и унищожаването им.

Наскоро американски учени съобщиха, че употребата на чесън възстановява мускулните клетки и е добра профилактика срещу сърдечносъдовите заболявания.

Сподели във Facebook