Употребата на чесън помага да се предотврати влошаването на когнитивните (познавателни) способности, което е типично за възрастните хора. Ефектът се дължи на факта, че той оказва много здравословно въздействие върху чревната микрофлора. До този извод стигнаха американски учени. Те заявиха, че понижаването на познавателните способности с годините е свързано с намаленото разнообразие на чревната микрофлора.

„На възрастовите промени в мозъка и проблемите с паметта може да противостои чесънът. Той съдържа съединения - алил сулфиди, които подобряват микрофлората и като следствие – когнитивните способности на възрастните хора“, съобщиха авторите на изследването.

В позитивния ефект на алил сулфидите специалистите се убедили, след като провели експеримент с възрастни лабораторни мишки. Учените установили, че след употребата на съединенията, съдържащи се в чесъна, при проведените тестове показателите на дълговременна, кратковременна и пространствена памет на гризачите чувствително се подобрили.

Сподели във Facebook