Българските граждани се оказаха доста по-дисциплинирани от очакваното по отношение на спазването на противоепидемичните мерки. Свидетели сме на спокойно изчакване през 2 метра пред магазините, влизане по 1 в аптеката, въздържане от напразно шляене из улиците. Все повече хора носят маски и ръкавици. 

Но допускаме и редица грешки, които намаляват ефективността на предпазването от вируси:

1. Носене на маската само върху устата, а не и върху носа. Този маниер напълно обезсмисля поставянето на маска. Дори и да се опитвате да дишате само през устата, неволно си вземате дъх и през носа, затова маската трябва да покрива цялата долна част на лицето!

2. Смъкване и качване на маската върху устата и носа многократно през деня. Много хора държат маската смъкната под брадичката, а при влизане в помещение или при среща с повече хора, я качват обратно. По този начин предпазната функция на маската се компрометира. Ако върху шията ви са попаднали вируси, смъквайки и качвайки маската, ги придвижвате към устата и носа и рискувате да попаднат в дихателната система. Затова или сложете маската добре и я дръжте през цялото време, или не я слагайте изобщо!

3. Носене на една и съща еднократна маска повече от 2 часа. След това време маската губи защитните си свойства, защото се овлажнява от издишаната струя и става пропусклива. Еднократните маски трябва да се сменят най-много на 2 часа!

4. Почистване и повторно използване на еднократна маска. Тези маски не са предназначени за какъвто и да е тип дезинфекция и повторна употреба!

5. Многократно използване на многократна маска, без да бъде изпрана с препарат, попарена в съд с гореща вода и изгладена. Многократните маски също трябва да се сменят на 2 часа, да се перат и гладят, преди повторна употреба. Затова е най-добре да имате няколко, които да редувате. Освен това тези маски са многократни, но не и вечни. След 10-12 цикъла на носене и пране, те се амортизират и предпазната им функция значително се влошава.

6. Носене на латексови ръкавици по улиците. Това няма никакъв предпазен ефект! Вирусът не прониква през кожата. Когато поставите ръкавици и се движите с тях през деня, вие пипате с тях телефона си, ключовете, чантата и т.н. По-добре е да не разчитате на такъв тип „защита“, а стриктно да измивате ръцете си след излизане навън.

7. Неправилно миене на ръцете. Когато влезете у дома след излизане, с мръсните ръце пускате чешмата и започвате да се миете. Ако по време на миенето на ръцете не измиете старателно и не изплакнете кранчетата на чешмата, след това, когато спирате водата, отново замърсявате ръцете си от мръсните кранчета!

8. Използване на потенциално замърсени вещи у дома след измиването на ръцете. За много хора е навик по време на хранене да сърфират в телефоните си. Но почиствате ли телефона след използването му навън? Редът е следният – първо измивате ръцете по правилата. След това почиствате телефона с алкохолна кърпичка много старателно и след това отново измивате ръцете. Същото важи, ако у дома пипате портмонето си, банкнотите, ключовете и всичко, с което се движите навън. 

Сподели във Facebook