Едва ли има човек, който да не обича сладолед, но много го избягват, защото смятат, че той не съдържа нищо полезно и може само да навреди.

Според специалистите обаче сладоледът, когато е с натурални съставки, е не само вкусен, а и здравословен. Защо?

1. Закалява

Някои експерти са на мнение, че сладоледът може да закалява срещу простудни заболявания. Това лакомство правило лигавицата на гърлото по-малко чувствителна към рязкото понижаване на температурите. Така че, яжте сладолед и не боледувайте.

2. Добре се усвоява от организма

Качественият сладолед има висока хранителна стойност, защото съдържа натурални продукти. Той е полезен за храносмилателния тракт, тъй като добре се усвоява. Натуралният сладолед е богат на витамини и полезни микроелементи като желязо, калций, фосфор и др.

3. По-диетичен е от тортата

Ако пресмятате употребените от вас калории, по-добре е да изядете един сладолед вместо парче торта. Въпреки че сладоледът съдържа захар и мазнини, в 100 г от него има малко над 200 калории, а в парче торта те са около 500.

4. Успокоява

Американски изследователи откриха в сладоледа особено вещество - L-триптофан. Това е аминокиселина, която стимулира изработването на серотонин, който успокоява, повдига настроение, помага в битката срещу стреса и безсънието.

 

Сподели във Facebook