Чистите зъби ни предпазват от артрит

Поддържането на добра хигиена на устата може да ни предпази от много заболявания, включително и от артрит, доказа американско проучване, цитирано от в. „Дейли мейл”.
Екипът на д-р Ян Потемпа от университета в Луизвил установи пряка връзка между бактерията, причиняваща увреждане на венците, и развитието на ревматоидния артрит. Споменатата бактерия произвежда ензим, който реагира с някои протеини.

Човешкият организъм идентифицира тези заразени протеини като нашественици и ги атакува чрез имунната ни система. В резултат на това при пациентите, страдащи от артрит, се получават хронични възпаления в ставите и разрушаване на хрущялите. Затова редовното миене на зъбите може да ни спаси от ревматоиден артрит. И обратното - наличието на бактерията Porphyromonas gingivialis в устната ни кухина отключва това заболяване на по-ранен етап от живота ни и то протича по-бързо и по-тежко.

Екипът на д-р Потемпа изследвал и друга бактерия, която се развива в устата - Prevotella intermedia, но тя не оказвала влияние върху артрита. Главният патоген се явява Porphyromonas gingivialis.

Откритията на екипа от университета в Луизвил ще хвърлят нова светлина върху превенцията на ревматоидния артрит.
Предишни изследвания установиха, че пациентите, страдащи от пародонтит (заболяване на венците), се срещат два пъти по-често сред диагностицираните с ревматоиден артрит.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 90