Според статистиката към 7 март 2020 г. ситуацията с коронавируса по света е следната:

  • Брой на заразени – 101 800
  • Смъртни случаи – 3 285
  • Излекувани – 53 255
  • Смъртност – 3,3%

Вирусът продължава да се разпространява по света. Само през последното денонощие той е диагностициран в ЮАР, Сърбия, Бутан, Ватикана. Общият брой на страните, където има заразени с COVID-19, достигна 96. Скоростта, с която коронавирусът се разпространява, е по-висока отколкото в самия Китай. Според специалистите причината е в безпрецедентните мерки, които са взели китайските власти за борба с вируса.

Вирусът мутира

Британски вирусолози и молекулярни биолози смятат, че китайски учени са открили по-агресивна версия на новия вирус, която значително превъзхожда първите щамове по смъртност и заразност, съобщава научно-информационният център на Великобритания SMC. В сряда китайски учени заявиха, че са открили два подтипа на новия вирус – първият е наречен „коронавирус тип S“, а вторият – „коронавирус тип L“. Разликата между тях е, че вторият е по-агресивен и опасен за човека, но върху неговото разпространение по-ефективно действат карантинните мерки, взети от властите в Китай в средата на януари. Според учените това е причината за спада на епидемията в началото на февруари.

Прогнозите

Анализатори от Business Insider определиха предполагаемия брой на смъртните случаи от COVID-2019. Експертите разгледаха седем варианта за развитие на епидемията. При най-оптимистичния коронавирусът ще отнеме живота на 15 милиона души по целия свят. Тази прогноза се основава върху разпространението на грипа в Хонконг през 1968-1969 г, когато вирусът отне живота на повече от 1 милион души. Финансовите загуби от COVID-2019 ще бъдат 2,4 трилиона долара. При най-лошия вариант се очаква коронавирусът да причини смъртта на 68 милиона души. Учените предполагат, че коронавирусът може да повтори сценария на испанския грип, когато смъртните случаи бяха 50 милиона.

Ако не се разработи ваксина поради непрекъснатото мутиране на вируса, възможно е епидемията да се завръща всяка година, прогнозират експертите.

От Световната здравна организация смятат, че с настъпването на лятото коронавирусът може и да не изчезне, както се предполагаше.

Сподели във Facebook