Здраве

14 Април 2014

1648

Животът днес

Цветята красят и градината, и кожата

Розата царува в козметичната индустрия

Тина БОГОМИЛОВА

Цветята даряват красота, здраве и хармония. Затова и от дълбока древност човек се стреми да разкрие тайната на ароматите, но освен божествен мирис цветята имат и лечебна сила. Според флоротерапията те са като батерии, които трупат енергия. Студените цветове пропъждат стреса, а топлите повишават тонуса. Букет разноцветни китки осигурява спокойствие, жълтите и оранжевите цветя зареждат с оптимизъм и жизненост, белите и сините успокояват. Червените стимулират страстта, зелените - енергията.

Цветята красят само с присъствието си, но попадат и в разкрасителните терапии и процедури. Трудно може да се намери мазило без екстракт от някое цвете.
Розата царува не само в градината, но и в козметичната индустрия. Тя има благоприятно въздействие при всички типове кожа, тъй като я хидратира, омекотява и подмладява.

Розовата вода е еликсир, който контролира и балансира производството на себум, но е и нежна към сухите части на кожата и я хидратира, стяга порите и изглажда бръчките.
Много шампоани и балсами съдържат розова вода, тъй като придава блясък на косата, успокоява и подхранва скалпа, укрепва корените и стимулира растежа. Розовата вода може да се използва и като естествен лак за коса.

Маслото от роза притежава мощно регенеративно и противовъзпалително действие. То проявява изключителна ефективност при белези от акне, следхирургични интервенции, бръчки, слънчеви изгаряния и кожни възпаления. Повишава способността на сухата и дехидратирана кожа да задържа влагата, неутрализира последствията от стареенето, сухия и мръсен въздух.

Ако розата е царица, то божурът е императорът на цветята. Растението съдържа гликозида пеонифлорин, лактони А, В, С, албифлорин. То има противоалергично, антиконвулсивно, противовъзпалително, антиспазмолитично и охлаждащо действие. Екстрактът от божур усилва антиоксидантната защита на кожата, повишава нейната изпънатост и еластичност. А освен от бръчки, според поверията, предпазва и от зли очи.

При подути очи пък помага маргаритката. С отварата от гадателското цвете се правят компреси на очите, които тонизират и хидратират кожата, сгъстяват миглите. Екстракт от маргаритки може да направи чудеса за кожата и като премахва старческите петна.

Туркините пък си изсветляват косите с настойка от тези цветя. Една чаша маргаритки се вари пет минутки в две чаши вода. Като изстине и се прецеди, се нанася на главата, без да се отмива.
Теменужката тонизира и изчиства кожата при някои козметични проблеми, най-вече при лечението на акне и екзема, тъй като има противовъзпалително и антимикробно действие. Листата и цветовете съдържат бета-каротин, витамин С, салицилова киселина. Казват, че теменужките дори прочистват атмосферата от негативни емоции и вредни насекоми.

Въпреки че игликата се бере предимно за украса, растението е ценна билка. Твърди се, че има повече витамин С, отколкото лимоновият сок. Народната медицина я препоръчва при липса на витамини и изтощен организъм.

Преди векове монасите добавяли пък латинката в гозбите си, тъй като я смятали за източник на здраве и младост. Етеричното масло на латинката има противогъбично и антибактериално действие, укрепва защитните сили. Латинковият сок е и доказано средство за заздравяване на косата. В корените на рядката, изтощена и окапваща коса пресният сок се втрива по веднъж през ден и след 15 минути се изплаква.

Според поверието Мохамед е казал: „Ако имах единствено два залъка хляб, бих продал единия, за да си купя зюмбюл, който да нахрани душата ми”.
Зюмбюлът почиства и подмладява кожата. Използва се в козметиката, като се извлича етерично масло, което се влага като съставка в кремове и парфюми.
Подмладяващ лосион се прави от четири изсушени лъжици цветя от зюмбюл, които се заливат с половин чаша водка. Оставя се две седмици на тъмно и хладно място. Преди употреба се разрежда с вода едно към едно.

След радостта за очите невенът се превръща и в лек за тялото. Цветето служи и за разкрасяване, тъй като помага за чисто и гладко лице, както и за лъскава коса.
Заради естественото му възстановяващо, хидратиращо и облекчаващо действие невенът се прилага върху суха или увредена кожа, за облекчение на херпес, при обриви, рани, ухапвания и инфекции. Добре се справя и с досадните бръчки пачи крак, като се нанася около очите. Домашни мазила с невен ускоряват регенерацията на клетките, махат лунички и успокояват изгорялата от слънцето кожа.

Цветята винаги носят радост и младост, без значение в градината или в тубичка за красота.

 

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 96