Д-р Бистра Павловска: Високото кръвно вече напада и млади хора

Хипертонията, или повишено кръвно налягане е най-често срещаното хронично заболяване. Болестта е известна като „тихият убиец”, тъй като много хора години наред страдат от високо кръвно, без да знаят за него. Понякога то засяга и съвсем млади хора.

Какво да прави 21-годишно момиче, което няма наднормено тегло, но често достига до 140 горна граница на кръвното налягане, пита Тини Петкова във форума на credoweb.bg. „Доскоро се смяташе, че за младите жени е рано да мислят за болести на съдовете и за високо кръвно налягане.

Статистиката обаче показва, че всяка тридесета жена при 25-годишните и всяка шеста след 30 години страда от високо кръвно налягане”, казва кардиологът д-р Бистра Павловска. По думите на специалиста заболяването се развива постепенно, а симптомите в началото са често главоболие, световъртеж и гадене. Хипертонията неслучайно се нарича болест на неотрегулираните емоции. По-често тя поразява хора с буен темперамент, склонни към анализ, и тези, които се повлияват от негативни емоции.

По случая с младото момиче трябва да се има предвид, че в различните часове на денонощието кръвното налягане варира, подчертава д-р Павловска. Тя съветва измерването да се извършва регулярно през 12 часа – в 8 часа сутринта и в 20 часа вечерта. Така ще се изясни дали няма провокативна причина за повишаване на кръвното налягане. За целта трябва да се избягват големи дози кафе и тежка храна.

Задължително е да се обърне внимание на фамилната обремененост и да се направи преглед при кардиолог, изследване на холестерол и триглицериди. Важно е да се прецени и състоянието на ендокринната система и начина на живот на пациентката - стрес, напрежение, емоционално или физическо претоварване, допълва кардиологът. 

Д-р Бистра Павловска от Белене е един от специалистите, които отговарят на пациентски въпроси във форума на credoweb.bg. Тя има четири клинични специалности – „Вътрешни болести”, „Кардиология”, „Обща медицина” и „Хомеопатия”. Работи като общопрактикуващ лекар от 2000 г.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 59