Д-р Ели Колева: Лятото е опасно за пациенти с исхемична болест

Вашите консултанти в www.credoweb.bg

Страдащите от исхемична болест трябва да внимават през лятото и да не се подлагат на резки температурни промени – например когато преминават от 30-35 градуса навън в охладено от климатик помещение на 20 градуса или пък при влизане във водата, след като на плажа са се пекли на слънце. Това  предупреждава д-р Ели Колева, кардиолог от Варна с дългогодишен опит. При по-високите температури човек се поти и губи течности. Тогава вискозитетът на кръвта се променя – тя става по-гъста, по-бавно се движи в съдовете.

В горещините освен това се получава разширяване на периферните съдове, което води до периферна вазодилатация - рязко падане на долната граница на кръвното. В някои случаи назначената до момента терапия може леко да се коригира, но това трябва да стане на контролен преглед при специалист, казва д-р Колева.
Исхемичната болест всъщност представлява стесняване на големите кръвоносни съдове, които хранят сърдечния мускул. Натрупват се големи мастни депа в големите коронарни артерии.

Клиничните прояви са различни според степента на затваряне на лумена, пояснява кардиологът. В последно време това заболяване се среща все по-често и при млади хора. По правило при тях са налице познатите рискови фактори – наднормено тегло, пушене, хипертония. Исхемичната болест на сърцето не бива да се подценява, тъй като при нея смъртността е много по-висока отколкото при хипертония.

Най-осезаемите симптоми се проявяват, когато затварянето на лумена на съда премине 50%. Процесът напредва с възрастта. При по-незначимите натрупвания и по-малко ангажиране на лумена на съда и при физическо натоварване, което води до голяма пулсова честота, най-често се получава опресия – натиск зад гръдната кост и чувство за недостиг на въздух, казва още д-р Колева.

При по-сериозно стесняване на лумена на съдовете – то се установява с инвазивната диагностика – пациентът усеща гръдната болка дори при незначимо физическо усилие. Например тръгва на разходка, но след 300-400 м усеща, че получава болка зад гръдната кост, изтръпване на ръцете до лактите, обща слабост и чувство за умора, затруднено дишане, допълва специалистът.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 63