Д-р Юлияна Йоргова: Новороденото също има нужда от разходка навън

Д-р Юлияна Йоргова

Митът, че новороденото може да се извежда навън, след като навърши 40 дни, отдавна е развенчан. Едва ли обаче има майка, която да не си е задавала въпроса кога може да изведе навън малкото човече за първи път и при какви ситуации това трябва да се избягва.

Разходката е един от най-важните фактори за нормалното физическо развитие на децата, обяснява във форума на credoweb.bg педиатърът д-р Юлияна Йоргова от Варна. Към нея има питане от млада майка, на която е препоръчано да не извежда детето си, докато не навърши 20 дни.

„Излизайки навън, децата приемат ултравиолетовите лъчи, които са им крайно необходими. Чрез кожата се синтезира витамин D, играещ съществена роля за здравето на костите. През зимата е студено, малките деца са завити или прекалено облечени и когато излизат навън, им се виждат само очичките. През лятото пък е страшно горещо и родителите отново ги крият от слънцето и ги мажат със защитните кремове”, казва д-р Йоргова.

Тя е категорична, че не бива да се пропуска възможността детето да бъде разхождано и да има контакт с външната среда. Когато слънцето не е толкова силно – в сутрешните или късните следобедни часове, детето трябва да се извежда, за да може неговата кожа да контактува с околната среда.

„Що се отнася до това кога трябва да започне извеждането на новороденото - това е въпрос на физическо развитие. В някои случаи педиатърът може да забрани разходката поради определени причини, свързани с конкретното бебе. Ако обаче то има физическа зрялост, има тегло на зряло бебе – над 3500 грама, няма здравословни проблеми и времето е пролетно-лятно - без вятър, дъжд, сняг, е задължително да бъде изведено.

Първо, за да подиша свеж въздух, второ, за да има контакт с външната околна среда, за да създаде своята защита и да не се налага после родителите да дават допълнителни средства”, пояснява д-р Йоргова.

По думите й, контактувайки с околната среда, детето добива имунитет. „Не дните обаче определят дали бебето да бъде изведено навън или не, а неговата физическа зрялост. Няма пречка на 10-ия ден детето да излезе на разходка, но това трябва да стане, след като педиатърът е дал своето съгласие. Не бива родителят да действа на своя глава”, категорична е д-р Йоргова.

Педиатърът д-р Юлияна Йоргова очаква вашите въпроси в пациентския форум на credoweb.bg. Основната й специалност е „Детски болести”, а допълнителната й квалификация е по медицинска информатика и здравен мениджмънт.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 59