Здраве

26 Април 2021

credoweb bg

При всяка вирусна инфекция могат да се развият неврологични усложнения, които обичайно се разпознават от всеки невролог: остър асептичен или хроничен менингит, остър енцефалит или менингоенцефалит, херпес зостер ганглионит, хронична инвазия на нервната тъкан от ретровируси, остър полиомиелит, бавновирусна инфекция.

Инфектирането със SARS CoV 2 обаче води до непозната досега клинична картина, въвличаща различни органи и системи. COVID-заболяването променя директно и индиректно грижата за пациентите с неврологични заболявания, посочи началникът на Отделението по неврология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Иво Мильотев.

Усложненията настъпват в неопределен период след преболедуване

Различните усложнения могат да настъпят в неопределен засега период след преболедуване от коронавирус, но американско изследване посочи, че това най-често се случва до шест месеца след това. Засегнати са около една трета от прекаралите заразата.

Неврологичните прояви са много и най-различни, тепърва медицинската наука ще прави проучвания при кои пациенти какви болести се провокират, смята д-р Мильотев.

Нарушението на обонянието е познато отдавна и може да настъпи при различни вирусни инфекции – грип, аденовирусни и риновирусни инфекции. За разлика от тези заболявания промяната в обонянието по време на коронавирус не е асоциирано или рядко се свързва със симптоми на ринит. Така че най-вероятно вирусът атакува директно обонятелната система и се уврежда обонятелния път и чрез него може да навлезе в ЦНС. Промяната във вкуса и обонянието са толкова чести, че почти няма ежедневни разговори между хората във връзка със заболяването, при които да не се повдигне или зададе въпрос относно тези сензорни системи. Много често отговорът на преболедувалите е положителен.

Промяната във вкуса и обонянието настъпва най-вече при дамите

Тези симптоми настъпват по-често при леко развиващо се заболяване и най-вече при дамите. Те могат да бъдат първите и единствените симптоми на болестта.

Ако в тази пандемична обстановка се промени вкусът и/или обонянието, то човек трябва да се изолира, да се свърже със семейния лекар, да използва лични предпазни средства до уточняване на състоянието във всяка една ситуация. Протичането на тези симптоми обикновено е благоприятно – повечето от пациентите възстановяват напълно вкуса и обонянието си в рамките на 2-3 седмици. При 10-20 процента от хората остават промени в различна степен. В по-малък процент се възстановява мириса, ако неговата промяна е възникнала в резултат на друго вирусно заболяване.

Комбинацията от мускулни болки, уморяемост и повишени стойности на креатинкиназата е най-честата форма на скелетно-мускулно увреждане при COVD-19.

Енцефалопатията е много честа при COVID-19, особено при по-тежко протичащи форми. Причина за нея са хипоксия, сепсис, бъбречна недостатъчност, цитокиновата буря.

Синдромът на Гилен – Баре, проявяващ се първоначално с болки и изтръпване на крайниците, е едно от сериозните усложнения на COVID-19, което може да се прояви в рамките на няколко дни след първите симптоми на вирусното заболяване.

SARS CoV 2 инфекцията е рисков фактор за развитието на инсулт

В световен мащаб броят на хоспитализираните пациенти по повод мозъчен инсулт е намаляла - с 50% в Италия и с 40% - в Китай. Основната причина е несигурността на хората и страхът у пациентите от инфектиране в болницата. 

От друга страна SARS CoV 2 инфекцията се обсъжда като рисков фактор за развитието на исхемичен или хеморагичен инсулт. До 5% от хоспитализираните развиват исхемични инсулти и тази висока честота се среща при по-тежко протичащата инфекция. При тези пациенти са налице и другите рискови фактори за мозъчно-съдова болест. Ретроспективно проучване показва, че пациенти със SARS CoV 2 инфекция имат по- голям риск да развият исхемичен инсулт от пациентите с грип.

В случай че при пациент се появи нарушаване на съзнанието, дезориентация или епилептични пристъпи, е необходимо провеждането на специализирани изследвания от мултидисциплинарен екип с цел изключване или приемане възможността за менингоенцефалит.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook