Здраве

3 Септември 2013

4073

Животът днес

Д-р Росен Икономов, шеф на неврологичното отделение в „Софиямед”: Мъчи ви световъртеж? Може да е резултат от зимна инфекция

В последните седмици има бум на оплаквания от световъртеж и замаяност, съобщи д-р Росен Икономов, шеф на неврологичното отделение в „Софиямед”, цитиран в онлайн платформата Кредоуеб. Почти всеки втори пациент, който влизал в кабинета му, имал подобни оплаквания.

„Това не е някаква епидемия, просто късен  ефект от вирусна инфекция, изкарана през зимата или пролетта, която е увредила вестибуларния апарат - обясни специалистът. -  Затова при внезапно възникналата нестабилност не е нужно да се слагат страшни диагнози като тумор на мозъка, а да се потърси лекар, който да препоръча адекватна терапия за проблемите на вестибуларния апарат.”

Симптомите в случая са доста неприятни – гадене, многократно повръщане,  но прогнозите за лечение са благоприятни. Докато когато световъртежът е причинен от мозъчни увреждания, симптомите са леки, често едва забележими, но с по-лоша перспектива, уточнява д-р Икономов.

По думите му сам човек трудно може да прецени каква е причината за оплакванията му, затова задължително трябва да се консултира с невролог или отоневролог.

Хората често подценяват главоболието, което е порочна практика, казва още д-р Икономов. Причината може да е умора, претоварване, служебни ядове, стрес. Задължително е невролог да прецени дали се налага скенер, ЯМР, или проблемът ще се реши с малко обезболяващи и почивка.

Главоболието може да е и симптом на тумор, но тогава има други обезпокоителни признаци – близките забелязват, че човек не разбира какво му се говори, чувства се объркан и това не се дължи на склероза, уточнява специалистът от „Софиямед”.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 66