Здраве

23 Октомври 2018

credoweb bg

Интервю с д-р Силвия Андонова, невролог, УМБАЛ „Александровска“ в социалната платформа за здравеопазване CredoWeb:

първа част:

Как да се избегнат усложненията

при диабет

Д-р Андонова, защо диабетната полиневропатия трябва да се лекува? Има ли медикаменти, които забавят развитието на състоянието?

Вече възникнала, диабетната полиневропатия няма специфично лечение, но съществуват медикаменти, които да облекчат симптомите и да предотвратят влошаване на заболяването. Дори единствено контролът на хипергликемията и избягване на рязкото покачване на кръвната захар може да подобри оплакванията. Симптоматичните медикаменти (като например дулоксетин и прегабалин) са индикирани при болезнена полиневропатия, но те не променят курса на болестта и нямат универсална ефективност при всеки болен. 

Има проучвания, доказващи значително намаляване на оплакванията след прием на Витамин В комплекс в комбинация с алфалипоева киселина. 

Алфалипоевата киселина се синтезира в черния дроб и други тъкани при човека. Може да се набави чрез храната – съдържа се в спанака, броколите, доматите, градинския чай, брюкселското зеле и оризовите трици, или чрез хранителни добавки. Тя действа като антиоксидант и намалява оксидативния стрес, който е в основата на механизмите за възникване на диабетната полиневропатия. Също така подобрява кръвоснабдяването, усвояването на глюкозата и метаболизма на периферните нерви, както и функцията им - скоростта на провеждане на нервните импулси. Тя е доказано безопасен и евтин антиоксидант. Може потенциално да регенерира и други антиоксиданти като витамин С, витамин Е и глутатион.

Какви правила трябва да спазва пациентът, за да намали риска от прогресия на диабетната невропатия и евентуална загуба на части от крайника? - четете в CredoWeb:

Кликнете върху снимката, за да прочетете цялото интервю с д-р Силвия Андонова, която обяснява важни неща за диабетната полиневропатия

 

Сподели във Facebook