Д-р Теменуга Тихолова, нефролог, МБАЛ „Карнобат“, ДКЦ 1, Карнобат

Отпускарският сезон е времето, когато се увеличават случаите на пациенти с бъбречна криза. Причината е, че през лятото хората пътуват по-често, а това е един от рисковите фактори за отключване на проблема. Недостатъчният прием на течности в горещините пък води до обезводняване на организма, което също е предпоставка за бъбречна криза. Циститите и пиелонефритите са другите най-чести проблеми, с които пациентите идват да търсят помощ в практиката ми.

Много е важно дори при най-малките симптоми човек да се насочи към специалист. В противен случай би могло да се стигне до усложнения на пикочните пътища или до общи усложнения. По-чести са тежките пиелонефрити и проблеми с дренажа на бъбреците, като може да се стигне и до бъбречна недостатъчност. Всички те правят последващото лечение по-трудно, продължително и скъпо за пациентите.

Общите инфекции на целия организъм могат да станат причина за усложнения на уринарния тракт. Ако инфекцията започне в пикочния мехур, тя би могла да хронифицира, да се развие цистит и пиелонефрит – тежка инфекция, която засяга бъбреците и горните пикочни пътища. Става дума за наистина сериозни увреждания на бъбреците и за намаляване на тяхната функция.

Лечението включва използване на антибиотик след предварително направена антибиограма. При пациенти с ясно изразена симптоматика като болка и температура може да се започне направо с антибиотик. Според мен обаче е по-добре, ако може да се мине и без него. През последните години на нашия пазар има достатъчно растителни продукти, с които се работи прекрасно. Те са стандартизирани, с много добър състав и съотношение на различните съставки. При тези продукти има малко странични ефекти и аз лично ги предпочитам. Много често се справям с по-леки възпаления и инфекции само с растителни продукти и пробиотици.

За да бъдат избегнати бъбречните кризи и възпаленията на пикочните пътища, препоръчвам на пациентите да пият достатъчно течности. Прието е, че човек трябва да консумира около 2 литра вода дневно, но все пак има индивидуални препоръки, съобразени с придружаващи заболявания. Хора, които работят физическа работа или прекарват повече време на високи температури, имат нужда от повече течности. Важното е да се осигури отделяне на урина около1-1,5 л на денонощие, защото така се изчистват пикочните пътища и отпадните вещества. Когато човек не приема достатъчно течности, отделената урина е много концентрирана, а това е друг рисков фактор за възпаления. При всички положения е добре да се избягват газираните напитки и храните, които съдържат консерванти, защото те натоварват отделителната система.

Много често запекът е причина за хронифициране и по-честа изява на тези уринарни инфекции. Това е така, защото червата са в близост до пикочната система и бактериите попадат в нея.

Съветвам още хората да се пазят от климатиците през лятото и от настинки през зимата, краката трябва да бъдат сухи и топли. Личната хигиена е основен елемент, за да бъдат избегнати инфекциите. Много е важно бельото да бъде от естествена материя, жените да не носят прашки.

Тел. за контакти с д-р Тихолова: 0897 088 197

Сподели във Facebook