Здраве

27 Септември 2020

credoweb bg

Носенето на маски от деца трябва да бъде лимитирано, каза водещият детски алерголог д-р Тихомир Мустаков от Клиниката по алергология в УМБАЛ „Александровска“ в изложението си на семинара „От зърното... до здравето“, който се проведе от 18 до 20 септември 2020 г. в к.к. Албена.

В неговата презентация „Алергия и астма - рискове и ползи от COVID-19“ бяха изяснени важни аспекти на връзката между коронавирусната инфекция и алергичните заболявания. Първоначалните предположения на специалистите са, че алергичните хора биха реагирали по-тежко на евентуална инфекция поради цитокинната буря, която води до повишена съсирваемост и запушване на белодробните капиляри и от там затруднен газообмен. За щастие има болести, които не са повлияни от цитокинната буря и алергичните са едни от тях, каза д-р Мустаков. Съществуващите проучвания не показват очаквано разпространение на астматици сред пациенти с COVID-19. Някои аспекти на имунния отговор от тип 2, включително цитокини тип 2 (IL-4, IL-13 и др.) и натрупване на еозинофили, може да осигури потенциален защитен ефект срещу COVID-19.

Освен това конвенционални терапевтични средства за астма, включително инхалационни кортикостероиди, алергенна имунотерапия (AIT) и анти-IgE моноклонални антитела, също могат да намалят рискове за астматици, страдащи от инфекция на вируса чрез облекчаване на възпалението или засилване на антивирусна защита, обясни водещият алерголог, като подчерта, че това не важи за хората, страдащи от тежка астма.

Взаимодействията между COVID-19 и астмата заслужават допълнително внимание и изясняване.

Трябва много прецизно да се регламентира носенето на маска от учениците

Всяка пречка пред издишването на въздуха затруднява газообмена. Неговата препоръка е децата да не бъдат карани да носят маски целодневно. Носенето на маски от учениците, според специалиста, трябва да бъде лимитирано.

Учениците са в училищата средно около осем, понякога и повече часове. Носенето на една и съща маска за целия този период крие опасности от инфектиране с други инфекции, както и риск при евентуално полепване на вируса и губене на протективната функция на маската.

Според д-р Мустаков децата трябва да носят маски само по време на придвижването до и от учебните заведения, през останалото време маската да бъде съхранена на защитено място или да бъде изхвърляна. Рискът децата да разменят маските си е голям. Дългото носене на маски засилва също контактните дерматити, но намалява сенната хрема.

Злоупотребата с дезинфектанти е опасна

Особено в детските градини, където децата дишат изпаренията на почистващия препарат цял ден. 

Ако може да се ползват физикални, а не химични методи за почистване на помещенията, е препоръката на детския алерголог, като подчерта, че химичните методи засилват алергиите у най-малките. Природните методи - чистият въздух, измиването на ръцете са най-добрата превенция. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook