Здраве

26 Август 2016

7363

Животът днес

Д-р Явор Семерджиев е завеждащ на отделението по урология в МБАЛ „Доверие“ – София. Завършил е медицина в столицата, след което взема специалност по урология. Специализирал е една година „реконструктивна урология“ в университета в гр. Лунд, Швеция, като стипендиант на Шведския институт – правителствена организация, която подпомага млади учени. Със същия тип стипендия там е специализирал и писателят Йордан Радичков. Има едногодишна специализация по ендоурология в Ню Йорк, САЩ. Основните му интереси са насочени към диагностиката и лечението на уролитиазата, заболяванията на простатата и злокачествените заболявания на отделителната система.

Отделението по урология в МБАЛ „Доверие“ предлага цялостна диагностика, профилактика, лечение и дългосрочно наблюдение на пациентите с урологични заболявания. Наше съществено предимство е, че разполагаме с високотехнологичния робот „Да Винчи“, с чиято помощ можем да правим голяма част от операциите по повод онкологични заболявания на отделителната система. Става въпрос за робот асистирана лапароскопска хирургия. Вече почти не ни се налага да правим отворени операции, защото с помощта на робота постигаме същия и дори по-добър резултат при значително по-малка оперативна травма. Предимствата за пациентите от този тип хирургия са много. Като започнем от това, че не се налага да се прави голям външен разрез; самата операция може да се извърши много по-прецизно; кръвозагубата е много по-ниска, както и травмата на околните тъкани. Всичко това води до значително по-кратък период за възстановяване, по-малко кръвозагуба, по-малко болка след операцията. Например, ако по обективни причини не е подходящо да оперираме простатата по ендоскопския метод, чрез робота избягваме високотравматичната отворена операция. Ако след класическата операция един пациент се връща към работния си ритъм след около два месеца, робот асистираната операция позволява това да стане след около две до три седмици.

Но искам да уверя хората, че най-важното в медицината остава профилактиката и възможно най-ранното откриване на заболяванията. Във високоразвитите западни държави акцентът в профилактиката в областта на урологията е свързан с откриване на рака на простатната жлеза. Това е много често срещан тумор при мъжете, става въпрос за социалнозначимо заболяване. Затова от навършване на 50-годишна възраст се препоръчва един път годишно да се изследва простатноспецифичният антиген, което е лесно, защото се прави чрез обикновено вземане на кръв. След това резултатът трябва да се интерпретира от уролог, който ще направи и профилактичен преглед на пациента. Важно е да се отбележи, че простатноспецифичният антиген е органоспецифичен, но не и болестноспецифичен. Това означава, че само заболявания на простатата могат да доведат до увеличението му. Но това могат да са различни заболявания, не само рак. Освен това в някои случаи дори при наличието на простатен карцином маркерът остава в норма. Точно тук е ролята на уролога, който комплексно трябва да прецени статуса на конкретния пациент.

Освен профилактичните прегледи към уролог трябва да се обърне всеки пациент – мъж или жена, който забележи видима кръв в урината или при изследване на урината се установи наличието на еритроцити над нормата. Редица заболявания могат да протекат с кървене от уринарния тракт – камъни, тумори, инфекции, но е задължително да се установи конкретната причина. При хората, изложени на определени вредности – пушачи, работещи в химическата промишленост, на бензиностанции, трябва да се изключи рак на пикочния мехур при кървене дори и да е налице някакво друго обяснение за кървенето като камък например. Пикочният мехур заедно с дебелото черво са двата органа, които имат най-дълъг контакт с отпадните продукти на организма. Затова и тези органи са честа локализация на тумори. 

За записване на консултация с д-р Явор Семерджиев – 0878 615 464.

Сподели във Facebook