Отдавна е известно, че здравословните навици прибавят години към живота ни. Кои са най-важните правила, чието спазване не е трудно, но е изключително полезно:

1. Вие сте запазили тънка талията си дори и след менопаузата

Това означава, че можете да живеете с 20% по-дълго в сравнение с хората, които са увеличили обиколката на талията си. Би  трябвало да се безпокоят жените, чиято талия е 90 и повече сантиметра (при мъжете – над 100 см). Препоръката е да правят 20-минутни тренировка 2-3 пъти в седмицата за укрепване на мускулите на корема и гърба, да приемат омега 3 и да заменят 25% от животинските мазнини в менюто си с растителни.

2. Закусвате овесени ядки с плодове

Чудесен навик. Една порция овесени ядки ще ви осигури 12 г фибри. Още 10 г на ден понижават риска от сърдечносъдови заболявания със 17%, защото пречистват организма от лошия холестерол и предотвратяват повишаването на хормона инсулин.

3. Свикнали сте да броите калориите в менюто си

Изследване, проведено наскоро в САЩ, установи, че хората, които обръщат внимание на калориите в менюто си, употребяват 1400-2000 калории на ден, а останалите – 2000-3000 калории. В резултат първите изглеждат и се чувстват с 15 години по-млади от вторите.

4. Обичате чай

Това е много добра новина. И черният, и зеленият чай ви осигуряват голяма доза катехини, които нормализират кръвното налягане и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Японски учени доказаха, че при хората, които пият пет и повече чаши чай на ден, рискът от инфаркт и инсулт е много по-нисък в сравнение с тези, които избягват напитката.

5. Често ядете виолетови плодове и зеленчуци

Великолепен избор. Този цвят се дължи на много полезните полифеноли. Те защитават артериите, захранващи сърцето, предпазват от атеросклероза, а клетките на главния мозък от старческа деменция.

6. Вие бягате 5 пъти в седмицата по 40 и повече минути

Медицинско изследване, проведено в Калифорния, доказа, че любителите на бягането са защитени от някои видове рак, неврологични нарушения и инфекции. Ако не сте обичате бягането, можете да го замените с аеробика на чист въздух, каране на велосипед или ски.

7. Предпочитате да ходите пеша вместо с градския транспорт или кола

30 минути ходене на ден ще държи теглото ви под контрол и количеството на мазнини в организма ви в здравословни граници. А според различни данни това ще прибави от 5 до 15 години към живота ви.

8. Вие тренирате мускулите на краката си

Независимо по какъв начин го правите, силните мускули на краката ще ви предпазят от падане по хлъзгавите улици през зимата и свързаните с това травми и счупвания. Една фрактура на шийката на бедрото, което често се случва при по-възрастните хора, съществено понижава качеството и продължителността на живота.  

9. Вие обичате цветята

Отглеждате ги на вилата, на балкона или на прозореца. Обичате да се занимавате с тях, да ги разсаждате или поливате. Това е отлично средство срещу възрастовата депресия и раздразнителност. Изследване, проведено в Австралия, установило, че любителите на цветята имат с 27% по-позитивна нагласа и по-дълго съхраняват умствените си способности в сравнение с тези, които нямат отношение към подобно занимание.

10. Чувствате се по-млади от реалната ви възраст

Това е признак както на психическо, така и на физическо здраве. Усещането, че сте по-млади, понижава тревожността и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, повишава и имун

Сподели във Facebook