Здраве

19 Януари 2015

981

Животът днес

Да избягаме от стареенето на велосипед

Британски учени твърдят, че карането на велосипед забавя стареенето на тялото и ума. Редица тестове доказват, че възрастните хора, любители на този вид физическо натоварване, са в по-добра форма от връстниците си, които избягват спорта. Специалистите провели изследване с участието на 81 мъже и 41 жени на възраст от 55 до 79 години. Всички те обичали да въртят педалите.

Проведената серия от тестове имала за цел да провери работата на сърдечносъдовата им система, белите дробове, здравината на костите, силата на мускулите, рефлексите и умствените им способности. Учените установили, че състоянието на най-възрастните доброволци, участвали в експеримента, много се доближава до това на по-младите любители на велосипеда.

Според авторите на изследването активният начин на живот може да ви даде допълнителни години функционалност. Експертите са единодушни, че огромният проблем както пред науката, така и пред съвременното общество е, че хората се движат все по-малко. А карането на велосипед не само поддържа жив ума, но и активира дейността на много важни системи в организма като мускулите, сърцето, белите дробове, което гарантира добро здравословно състояние.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129