Здраве

11 Април 2012

2201

Животът днес

Дните, когато природата се събужда и неслучайно наричаме „сезон на любовта”, са слънчеви, но понякога не можем да им се насладим докрай, защото тонусът, а оттам и самочувствието ни клонят към нула. Заради пролетната умора е, от нея сме замаяни и сънливи, а на всичко отгоре будилникът звъни по лятното часово време. Температурите скачат нагоре-надолу с по десетина градуса за ден и това е допълнителен товар за организма, който трябва много бързо да си препрограмира денонощния ритъм. „След зимата нивата на хормона мелатонин, предизвикващ сънливост, все още са високи, а обратно - хормонът на щастието серотонин е доста нисък. Опитът на организма да балансира между тях всъщност представлява това, което простичко наричаме пролетна умора”, обяснява  психотерапевтката д-р Красимира Цанкова.

Откъде може да дойде помощта, така че колкото е възможно по-бързо да почувстваме прилив на енергия? Отдавна е известно, че има храни, които стимулират производството на хормоните на доброто настроение и виталността. В „позитивния” списък са шоколадът и бананите, както и богатите на витамини и минерали плодове и зеленчуци. Яжте ябълки, портокали, моркови, зеле, пресен лук. Много са полезни зърнените каши на закуска, съчетани със сирене или извара. Трябва обаче да се избягва прекомерната употреба на енергийни напитки и кафе за ободряване, защото това може да има обратен ефект върху организма. Отлична алтернатива е да се изпива сутрин половин чаша прясно изцеден лимонов сок, разреден с малко вода - регулирайки обмяната на веществата, той помага и за справянето с излишните килограми, хвърлящи мнозина почти в паника, щом погледнат към летния гардероб. Богатите на желязо храни като спанак и коприва трябва да са редовно на пролетната трапеза, защото именно недостигът на желязо (анемията) причинява и умствена, и физическа умора. В една шепа ядки (орехи, бадеми, лешници) се съдържат много омега-3 мастни киселини. За да подсилите ефекта, може да добавите и малко ленено и слънчогледово семе. Тези ненаситени мазнини изгарят бързо и зареждат с енергия. Както всеки преходен сезон, и пролетта не е време за тежки диети, ако изобщо сте склонни да прибягвате към тях.

Според д-р Златко Илиев, физиолог в пловдивската УМБАЛ ”Свети Георги”, трябва силно да наблегнем на разходките, изобщо на прекарването на открито. „Слънчевата светлина е като лекарство за организма, защото му помага да образува витамин D. И да не забравяме, че това става най-добре в първите часове на деня, до обед, когато трябва да се възползваме от всяка минута навън. Колкото повече слънце поемем през деня, толкова по-добре ще спим през нощта”, уверява д-р Илиев. Няма по-достъпно движение от ходенето пеша – то е и най-естественото за човека. Поне 30-40 минути ходене пеш всекидневно се препоръчва като универсално оръжие на организма срещу умората и болестите. Плуването е най-препоръчваният спорт за всички възрасти, отлична тренировка за мускулите и дишането, без да се натоварват ставите. Ако нямате проблеми с коленете, смело практикувайте набиращата популярност в цял свят „стълбимания” - просто забравете асансьора за няколко етажа. И пълноценният секс не бива да бъде пренебрегван - доброто интимно преживяване прогонва депресивните фактори, освежава, мотивира и зарежда тялото и духа с настроение. Искате ли да останете докрай верни на природните средства за справяне с пролетното изтощение, за вас е „Амбинор” – напълно естествен продукт, съчетаващ две незаменими аминокиселини. Освен силно енергизиращия ефект той ускорява освобождаването на организма от токсините. Съвършено безвреден е и може да се приема от бременни, кърмачки и деца.

 

Сподели във Facebook