Здраве

13 Април 2011

4289

Животът днес

- Д-р Заркова, заедно с първите цветя топлият вятър носи и усещане за обща отпадналост, разбалансираност – на какво се дължи т.нар. пролетна умора?
- Тя не е последица само от рязката смяна на температурата. Факторите, които я предизвикват, са много комплексни. Организмът е изтощен от срещата с грипните вируси и имунитетът е понижен. Слабото слънчево греене през зимата допринася за умора, защото светлината е един доста сериозен стимулатор на нервната дейност. През студените месеци се набляга на по-тлъста храна, липсват пресни зеленчуци и плодове, а многото празници предразполагат и към злоупотреба с алкохол. Стресът е много сериозен, постоянен фактор за появата на умора. Промяната в часовото време и атмосферното налягане също объркват организма.
Когато се увеличи слънчевото греене, когато се активират всички хормони и съответно дейността на централната нервна система, организмът не може да даде адекватен отговор на настъпилите нови дразнения и тогава умората е по-осезаема.

- Основните й прояви?
- Трудно заспиване или прекалена сънливост, отпадналост, липса на мотивация, понижена работоспособност, прояви на депресивност, недостиг на енергия, раздразнителност. През пролетта зачестяват и вирусните инфекции, защото организмът е изтощен. Обострят се стомашно-чревните заболявания. Черният дроб също е затруднен заради справянето с по-мазната храна и алкохола. И въобще всичко буксува.
- За бърз ефект обикновено прибягваме до повече кафе, енергийни напитки...
- Кофеинът е най-използваният стимулатор на централната нервна система. Освен положителните ефекти - да ни тонизира, държи будни и прави по-работоспособни,  в големи дози има отрицателен ефект. Почти всички енергийни напитки съдържат кофеин в много големи дози, което може да доведе до повишено кръвно налягане, сърцебиене, виене на свят, раздразнителност, безсъние.
- Доколко са подходящи за децата широкодостъпните енергийни напитки?
- Стимулиращото им действие се дължи на кофеина. Има добавени много консерванти, захар. Употребата на кофеин е особено вредна в детската възраст. Възрастните могат съзнателно да ограничат консумацията, докато децата не са в състояние да преценят и последствията са: високо кръвно, дехидратация, главоболие, сърцебиене, раздразнителност. И при данните за ръста на хипертонията и затлъстяването сред подрастващите  употребата на енергийни напитки в тази възраст не се препоръчва.
Нерядко хората злоупотребяват с медикаменти, които имат стимулиращо действие върху централната нервна система или пък обратното, с такива с потискащо действие. Мислят, че по този начин ще станат по-работоспособни и по-активни, защото всекидневието ни притиска със своите задачи.
- Кое е доброто решение тогава?
 - Правилното редуване на почивка и работа, изобщо режимът. Достатъчният сън. Разходките на чист въздух, балансираното хранене, приемането на протеинови напитки - например ако трябва да се извършва някаква тежка физическа работа - също имат стимулиращ ефект. Има  аминокиселини, които въздействат по определен начин върху човешкия организъм, както например триптофанът действа върху централната нервна система, има успокояващо действие. Има други две важни аминокиселини - аргинин и аспартат, които се съдържат в препарата „Амбинор”. Той отстранява умората по съвсем различен механизъм. Първо, има детоксикиращо действие върху организма. Отстранява шлаките, които са се натрупали. Както правим пролетно почистване вкъщи,  трябва да почистим и организма си. Осезаемо е благотворното действие на споменатите аминокиселини върху централната нервна система, защото балансират процесите в нея и подобряват съня, улесняват запаметяването, пропъждат депресивните състояния. Имат и енергизиращо действие. И да не бъркаме – те не са лекарства.
- Препоръчвате този продукт за семейната аптека през пролетта?
- Да, даже и за децата. Той няма противопоказания, може да се приема и от бременни. Чудесен е при всички състояния на умора и отпадналост. Единствено диабетиците трябва да знаят, че като подсладител е използвана захароза.

 

Сподели във Facebook