Здраве

17 Декември 2019

Животът днес

Учени от Ливърпул предупреждават, че двуседмичната отпуска по Коледа може сериозно да увреди здравето на хората. Причината е, че през това време в повечето случаи те водят застоял начин на живот, което намалява мускулната им маса, а сърцето и белите им дробове не работят ефективно, съобщава вестник The Telegraph.

Според специалистите 14 дена без обичайната физическа активност са достатъчни, за да увредят здравето в голяма степен. За са стигнат до този извод, изследователи наблюдавали състоянието на 45 души на възраст от 20 до 60 и повече години, които трябвало в продължение на 14 дни да правят по-малко от 1500 крачки. Оказало се, че рискът от обездвижването е особено голям за възрастните, които и без това имали здравословни проблеми. За тях тези две седмици завършили с влошаване на общото им състояние.

През този период хората са много по-малко активни, което води и до натрупване на мастна тъкан около талията. Тъй като нейното количество особено трудно се намалява, наднорменото тегло се запазва за дълго време. Това повишава риска и от диабет.

Изследването на учените от Ливърпул е много актуално, защото доказва вредата от обездвижването и ниската физическа активност само за две седмици, а празниците предстоят и хората трябва да внимават.

Сподели във Facebook