Дарение подобри лечението на децата в Националната кардиологична болница

Пореден пример за човещина доказа, че никаква икономическа или финансова криза не може да бъде пречка да се вършат добри дела. В началото на юли Иван Анев предостави чрез Българския червен кръст дарение на стойност над 105 хиляди лева за нуждите на детското отделение към Клиниката по педиатрия и детска кардиология в НКБ. С парите са закупени изключително нужни апарати - неонатални респиратори, овлажнители, спирометър, реанимационна маса Babythеrm и 12-канален ЕКГ апарат. Г-н Анев подчерта, че прави дарението от името и по последна воля на покойната си съпруга. А конкретно Националната кардиологична болница е избрал по препоръка на хора, на които има изключително доверие – председателя на БЧК Христо Григоров и педиатъра доц. Петър Бояджиев. 

Клиниката по педиатрия и детска кардиология в НКБ е единствена в страната за лечение на вродени сърдечни малформации. Модернизирането на апаратурата е важно както за лекарите, така и за пациентите. Съчетанието на поливалентно интензивно лечение и специализирана кардиологична помощ в рамките на Клиниката по педиатрия на НКБ прави интензивното звено към отделението по педиатрия уникално. То е единствено в страната за интензивно лечение на дихателна недостатъчност с механична вентилация, каза доц. Анна Кънева – началник на клиниката.

Дарената реанимационна маса тип Babythеrm ще подобри наблюдението и грижата за новородените пациенти и топлинния им комфорт с възможност за реанимация, а 12-каналният ЕКГ апарат и спирометърът ще обективизират клиничната диагноза и ще позволяват преоценка при наблюдението на пациентите, заяви д-р Василка Илиева, началник на педиатричното отделение. Модерните апарати за обдишване осигуряват щадящи режими и профилактика на белодробните усложнения при провеждането на интензивно лечение и апаратна вентилация при деца с дихателна недостатъчност. Тук се обгрижват бебенца и деца с постоперативни инфекциозни усложнения след лечението им в други специализирани клиники от град София и страната. Приемат се и спешни пациенти, изпратени от личните лекари, спешната помощ, и самонасочили се.

Директорът на Националната кардиологична болница проф. Марио Станкев благодари на дарителя и го увери, че закупената нова апаратура се използва по най-ефективния начин в полза на здравето на най-малките пациенти. 

Проф. Станкев изрази пред в. „Животът днес“ своето притеснение, че интензивната специализирана педиатрична помощ е недофинансирана. От това се натрупва финансов дефицит, който тежи на болницата. Засилва се и кадровият проблем, защото лекарите и медицинските специалисти от най-тежките звена често напускат, тъй като натоварването и отговорността им са огромни, а заплащането не е на съответното равнище. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 154