Всички знаят, че децата трябва да пият мляко, за да имат здрави кости. Това обаче е валидно и за възрастните, особено за жените. Причината е, че дефицитът на калций в организма ни може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

По данни на Световната здравна организация ежедневната норма и при мъжете, и при жените на възраст от 19 до 50 г е 1000 мг. Жените над 51 г трябва да получават всеки ден по 1200 мг. Това се отнася и за мъжете над 70 г. Недостигът на този елемент принуждава организма да изработва паратироиден хормон, известен като РТН. За да компенсира пониженото ниво на калций, това биологично активно вещество започва да разрушава костната тъкан. Ако този процес продължи по-дълго, рискът от остеопороза бързо нараства.
Затова според специалистите хората трябва да се запознаят с признаците на дефицита на калций в организма, за да могат навреме да вземат мерки:

1. Спазми в краката

Пониженото ниво на калций може да доведе до спазми на нервните окончания, затова един от главните признаци на дефицит на този елемент са мускулните спазми в краката през нощта.

2. Изтръпване на крайниците

Друга проява на спазмите в нервните окончания е изтръпване на крайниците. По този начин организмът ни казва, че трябва да спасяваме костите си.

3. Кариес

Ако забележите, че зъбите започват рязко да влошават състоянието си, това е сигнал за дефицит на калций. Когато организмът не получава достатъчно количество от този елемент чрез храната, той търси други места, откъдето може да се снабди с него. Често това са зъбите.

4. Чупливи нокти

Ноктите също съдържат калций и когато той е в недостатъчни количества, те стават крехки и чупливи. Ако започнете да употребявате повече млечни продукти и зелени салати, веднага ще забележите разликата.

5. Проблеми със съня

Калцият помага за изработването на мелатонин – хормона на съня. Ако страдате от безсъние, това може да е признак за недостиг на калций.

6. Изкривена стойка

Когато костите отслабват поради недостиг на калций, организмът реагира с изкривяване на стойката, а понякога и изгърбване. Понякога се появяват и болки в шията и гърба.
 

7. Влошена памет

Често загубата на памет е признак на дефицит на калций.

8. Припадъци

Калцият е необходим за правилното функциониране на невромедиаторите и мускулните съкращения, като може да доведе и до нарушен сърдечен ритъм. А това понякога включва и припадък.

Специалистите предупреждават - ако подозирате, че в организма ви липсва достатъчно количество калций, няма да ви помогне допълнителна чаша мляко. Задължително се обърнете към лекар.

Сподели във Facebook