Повечето хора се опитват да употребяват по-малко мазнини, защото са убедени, че те водят до затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания и други сериозни здравословни проблеми. Учените обаче предупреждават, че ако напълно се откажем от мазнините, последиците могат да бъдат много неприятни. Освен това не всички знаят, че съществуват няколко вида мазнини: наситените и трансмазнините се отразяват негативно върху целия организъм. Други обаче са необходими и здравословни. Например вие можете да употребявате витамин С в големи количества, но те не могат да се усвоят без наличието на мазнини, защото много витамини са мастноразтворими. Мастните киселини са необходими и за зрението, за дейността на главния мозък, за заздравяването на раните, за съсирването на кръвта и правилното изработване на хормоните естроген и тестостерон.

Дефицитът на мазнини може да се определи по следните симптоми:

Кожни проблеми

Недостигът на полезни мазнини в организма се отразява на първо място върху кожата – тя става суха, лющи се, появяват се дерматити или отоци.

Косопад

Молекулите на мазнините имат решаващо значение за растежа на косата. При дефицит на полезни мазнини космените фоликули лесно се увреждат, което води до косопад, както и до други проблеми.

Хормонални нарушения

Ендокринната система не може правилно да работи без наличието на витамините В12, D и селен. А липсата на мазнини може да стане причина за техния дефицит. В резултат хората се сблъскват с дисбаланс на хормоните.

Умора

Недостатъчната употреба на мазнини е последвана от дефицит на витамини, минерали и антиоксиданти, което може да предизвика умора, както физическа, така и умствена.

Сподели във Facebook