Депресията е болест номер едно сред тийнейджърите

Депресията е главната причина за заболяване сред младежите на възраст от 10 до 19 години, се твърди в доклад на Световната здравна организация (СЗО). Трите основни причини за смъртност сред тийнейджърите в света са пътните произшествия, СПИН и самоубийството. През 2012 г. в света са починали 1,3 милиона млади хора. СЗО за пръв път посвещава доклад на здравословните им проблеми. Те са свързани с тютюнопушене, наркотици, алкохол, СПИН, психичното здраве, храненето, половия живот и насилието.

„Светът не отделя достатъчно внимание на здравето на тийнейджърите - заяви д-р Флавия Бустрео, заместник генерален директор на СЗО по въпросите на женското и детското здраве. - Надяваме се този доклад да привлече повече внимание върху здравословното състояние на децата от 10 до 19 години и да ускори действията по здравословните им проблеми.”

Момчетата са по-засегнати от пътни инциденти от момичетата и с три пъти по-голяма смъртност. Депресията обаче е на първо място сред болестите за тази възрастова група, а самоубийството е на трето място сред причините за смърт.

Научни изследвания показват, че при страдащите от психични заболявания първите симптоми се появяват още от 14-годишна възраст. Според СЗО, ако тийнейджърите се лекуват навреме, ще бъдат избегнати страдания през целия живот.

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 100