Здраве

6 Ноември 2015

3234

credoweb bg

На всеки е известно, че захарният диабет е заболяване, което често води след себе си сериозни усложнения, като засяга и периферната нервна система. Наличието на симптоми на дисфункция на периферната нервна система се свързва с диабетната невропатия, която има прогресиращ ход на развитие. Ако не се лекува своевременно и адекватно, тя причинява висока болестност, а в някои случаи изходът е фатален.  

Проявява се с увреждане на нервите, при което пациентите съобщават за болки, мравучкане, парене, изстиване и болки в подбедриците и стъпалата. Горните крайници се засягат по-рядко и по-късно. Има данни за неврологичен дефицит, който води до развитие на стъпало с нарушена чувствителност. Установява се при 35-50 % от хората с диабет, като честота нараства с възрастта на пациента и давността на заболяването.

В социалната мрежа за здраве CrdoWeb Д-р Станимира Станчева-Василева описва клиничния случай на пациентка на 72 години с диагностициран ЗД тип 2 от 2,5 години, диагностицирана при случаен профилактичен преглед. 

Прочетете за случая и конкретното лечение, което е прилогжено на пациентката:

Кликнете върху снимката, за да прочетете за истинския случай на пациент, болен от диабетна полиневропатия

Още за диабетната полиневропатия четете ТУК

Сподели във Facebook