Здраве

5 Ноември 2015

3639

credoweb bg

Захарният диабет се нарежда на едно от челните места сред болестите, които засягат тежко храненето на тъканите чрез нарушаване на микроциркулацията, причинявайки сложни, незарастващи рани. Епидемиологичните проучвания сочат, че около 15 % от болните с диабет в хода  страдат от лезии на ходилото с различна тежест и характеристики, като това разраняване твърде често завършва с ампутация. 

Кои рани са трудно заздравяващи?

Това са раните, които не се затварят след четвъртата седмица от появата им. Подобни рани срещаме и при продължително обездвижени пациенти, при инсулти, при тромбофлебити, при нарушения на артериалното кръвоснобдяване и артериална недостатъчност, както и при пациенти с кожни карциноми.

Във видео в социалната мрежа за здраве CredoWeb проф. д-р Владислав Христов - началник на Втора хирургична клиника в “Пирогов”, председател на Българската асоциация за раните (БАР), ръководител на Центъра за раните в болницата за спешна помощ говори за диабетното стъпало, което е най-тежкото усложнение на диабета, за причините, водещи до него и за стъпките, които трябва да предприеме диабетноболният при съмнение за диабетно стъпало:

Кликнете върху снимката, за да видите какво казва проф. Христов за едно от най-тежките усложнения на диабета - диабетното стъпало

Още за диабетната полиневропатия четете ТУК

Сподели във Facebook