Здраве

3 Февруари 2012

6277

Животът днес

Диабетът и ти



Ако имаш диабет, трябва да знаеш, че не си сам. В света хората с това заболяване са 366 млн., в Европа те са 52 млн., в България - повече от 500 000, и тези цифри непрекъснато нарастват. За съжаление голяма част от тези хора живеят с диабет, без да знаят за това. Засега диабетът не може да бъде излекуван, но може да бъде добре контролиран.

Какво представлява захарният диабет?
Част от храната, която поглъщаш, се превръща в глюкоза. Тя се транспортира чрез кръвоносната система до всички клетки, за да им осигури енергия. Инсулинът помага на глюкозата да навлезе от кръвообращението в клетките. Инсулинът е хормон, който се произвежда в бета-клетките на задстомашната жлеза (панкреас). 
Глюкозата от храната води до повишаване на нивата на кръвната захар, а инсулинът води до тяхното понижаване.

Какво се случва при захарния диабет?
- Твоят панкреас не произвежда инсулин, или
- Не произвежда достатъчно количество и с времето произвежда все по-малко и по-малко
- Твоето тяло не позволява на инсулина да работи ефективно (намалена чувствителност към инсулина, или инсулинова резистентност)

В резултат на това глюкозата не може да навлиза в клетките, а остава в кръвта. Ето защо твоята кръвна захар става твърде висока. Лечението на диабета е насочено към нормализиране на стойностите на кръвната захар. Ако следваш твоя план за лечение на диабета, това ще ти помогне да поддържаш баланса на твоята кръвна захар и инсулин по начина, по който това е било, преди да развиеш захарен диабет.

Типове захарен диабет
Най-често срещани са захарен диабет тип 1 и тип 2. При тип 1 организмът не произвежда инсулин и той трябва да се внася отвън чрез инжектиране. Тип 1 възниква по-често при деца и младежи. При тип 2 организмът произвежда инсулин, но той не е в достатъчно количество. Или тялото не реагира на инсулина така, че той да изпълнява правилно своята функция (инсулинова резистентност). По-голяма част от хората, които имат диабет, са с тип 2. Много от тях са на възраст над 40 г. Но броят на децата и младежите с диабет тип 2 нараства главно поради увеличаващия се брой на хората със затлъстяване.

Кое причинява захарен диабет?
Все още не е напълно изяснено какво точно причинява диабета, но учените усилено работят по този въпрос. Знае се, че някои  рискови фактори увеличават вероятността да се развие захарен диабет тип 2:
- наднормено тегло;
- високо кръвно налягане;
- наличието на диабет у роднини по кръвна линия;
- отчетени високи стойности на КЗ в миналото;
- диабет по време на бременност, раждане на дете с тегло над 4 кг;
- заседнал начин на живот.

Какви са признаците на захарния диабет?
- Чувство на отпадналост и умора
- Непрекъснато чувство на жажда
- Внезапна загуба на тегло
- Често уриниране
- Чести инфекции на уринарните пътища

Какви могат да бъдат последствията, ако диабетът не се контролира добре?
Ако високите стойности на кръвната захар не са добре контролирани, може да се стигне до сериозни здравословни проблеми. С времето високата кръвна захар може да увреди твоите съдове и нерви. Това може да доведе до инфаркти и инсулти, увреждане на очите и бъбреците, инфекции, проблеми с крайниците. Ако следваш стриктно твоя лечебен план и контролираш нивата на твоята кръвна захар, ще намалиш риска от развитие на тези проблеми.

Как можеш да поемеш контрола върху своя диабет?
Учи колкото можеш повече. Когато става дума за диабета, знанието наистина е сила. Колкото повече знаеш за диабета, толкова по-добре ще можеш да го контролираш.
Работи заедно с твоя екип. Добрите грижи за диабета изискват работа в екип. Твоите лекуващ лекар, медицинска сестра, диетолог са членове на твоя екип. Разбира се, заедно с теб – ти си най-важният му член. Твоите „съотборници“ са експерти по диабета, а ти си експерт в това как се чувстваш с твоя диабет. Всички в твоя екип имат една и съща цел: да живееш по-добре с диабета.

Приеми подкрепата на другите. Всички понякога имаме нужда от подкрепа. Можеш да я намериш в твоето семейство и сред приятелите си. Можеш да я намериш и в организациите и дружествата на хората с диабет – потърси ги.

Милиони хора всеки ден живеят с диабет и се справят успешно с проблемите, пред които той ги изправя. Ти също можеш да се справиш. Колкото повече се стараеш да контролираш нивата на кръвната си захар, толкова по-добре ще се чувстваш с всеки изминал ден. И най-вероятно ще избегнеш усложненията на диабета. Не е задължително диабетът да се изправи на пътя ти. Ти можеш да живееш пълноценен, активен и щастлив живот.
                                                                        (Продължава в следващия брой.)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 200