Здраве

18 Ноември 2013

1238

Животът днес

Диабетът отнема живота на 5,1 млн. души годишно

Светът губи битката срещу диабета, след като броят на пациентите, които живеят със заболяването, е достигнал рекордните 382 милиона души тази година. Тревожните данни бяха изнесени в доклад, публикуван по случай Световния ден за борба с диабета, 14 ноември.
Повечето хора страдат от диабет тип 2, свързан със затлъстяването и недостатъчната физическа активност. Епидемията се разпространява, тъй като все повече жители на развиващите се страни възприемат западния начин на живот.

Авторите на доклада от Международната диабетна федерация прогнозират, че до 2035 г. случаите ще се увеличат с 55 процента - до 592 милиона. "Губим битката да предпазим хората от диабета и неговите животозастрашаващи усложнения", посочват от федерацията в шестото издание на "Атлас на диабета".

Авторите отбелязват, че смъртните случаи от заболяването са 5,1 милиона годишно, или един на всеки шест секунди. Експертите изтъкват необходимостта от вземането на спешни мерки за справяне с проблема, като стратегията включва промотирането на здравословни хранене и начин на живот сред всички обществени прослойки.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 77