Освен редовното миене на ръцете, което си остава най-важната защита срещу коронавируса, специалистите съветват и да променим начина си на хранене. Това ще помогне да подобрим съпротивителните сили на организма си в битката с новата зараза.

Какво трябва задължително да има на трапезата ни по време на вирусната епидемия:

Плодове и зеленчуци всеки ден

Те съдържат ключови витамини, които са необходими за активната дейност на имунната система. Витамин С, който ще открием в чушките, зелето, цитрусовите и другите плодове, помага на имунните клетки да поглъщат вредните микроорганизми. Витамин А поддържа доброто състояние на устната кухина, стомашно-чревния тракт, дихателните пътища. Той се съдържа в спанака, в плодовете и зеленчуците с оранжево-жълт цвят.

Повече белтъчини

Техният дефицит понижава съпротивляемостта на имунитета. Храната, богата на белтъчини, обезпечава организма с аминокиселини, необходими за изработването на антитела. Продуктите от животински произход съдържат и цинк, който помага за изработването на Т-клетки, наричани често убийци на патогените.

Ферментирали продукти

Натуралното кисело мляко, киселото зеле и туршиите също трябва да бъдат част от менюто ни, ако искаме да се предпазим от коронавируса. Тяхната употреба помага за размножаването на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, което е главно условие за активиране на имунните механизми, предпазващи от заразите и инфекциите.

Не забравяйте подправките

Чесънът, джинджифилът, риганът и канелата имат противомикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които пазят клетките на организма от увреждането на болестотворните микроорганизми. Те не са лекарство, но помагат на имунната система да се справи с вирусите.

Сподели във Facebook